1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zapiekanka z jagnięciną, serem i warzywami

fot.Anna Kamińska
fot.Anna Kamińska
W kuchni pracuje piekarnik. Wreszcie potrawa zajmuje miejsce w centralnym punkcie stołu. Kontemplujemy listopad...

Ślady późnej jesieni na każdym kroku...właściwie nie sposób wymazać ją z pamięci, bo spadła na świat jak mara... Szaro, mokro i melancholijnie toczy się każdy listopadowy dzień. Na moim kuchennym oknie wisi przyklejony żółty liść. Przywiał go wiatr i przykleił ostatni deszcz. Takie jesienne logo.

W kuchni pracuje piekarnik. Ciepło i zapach  roznoszą się po całym domu. Jeszcze nakrycia i dwa kieliszki do wina. Wreszcie potrawa zajmuje miejsce w centralnym punkcie stołu. Kontemplujemy listopad...

Zapiekanka z jagnięciną, serem i warzywami Składniki: 

  • mielona jagnięcina 500 g
  • szalotka 1
  • czosnek 2 ząbki
  • natka pietruszki 1 łyżka
  • przyprawy: mielony kumin, kolendra, wędzona papryka - po 1 łyżeczce
  • oliwa EV 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • warzywa: ziemniak, marchewka, pasternak po 1 sztuce
  • gruyere 100 g
Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek. Podsmażamy 3 minuty i wsypujemy kumin, kolendrę i paprykę.. Mieszamy i smażymy razem kolejne 3 minuty. Wtedy dodajemy jagnięcinę. Mieszamy mięso i podsmażamy na średnim ogniu ok. 15 minut. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę, mieszamy i wyłączamy grzanie. Obieramy warzywa i kroimy w słupki, a ser ścieramy na tarce. W naczyniu do zapiekania układamy jagnięcinę, posypujemy kawałkami warzyw, solą , pieprzem i wstawiamy do piekarnika. Po 20 minutach danie posypujemy serem i zapiekamy, aż ser się rozpuści. Posypujemy natką pietruszki. Od razu podajemy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze