1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Żeberka z rusztu z domowym sosem BBQ

Składniki
  • żeberka wieprzowe 1 kg
  • marynata
  • świeży rozmaryn 1 garść
  • posiekane ząbki czosnku 3 ząbki
  • sproszkowane ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki
  • sproszkowane ziarna kuminu 1 łyżeczka
  • sproszkowane nasiona kopru włoskiego 1 łyżka
  • papryki chili chipotle posiekane 2 sztuki
  • sproszkowana czerwona papryka słodka 1 łyżka
  • oliwa z oliwek 4 łyżki
  • sok z pomarańczy 1 pomarańcza
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i odstawiamy do lodówki. Żeberka w całości obgotowujemy przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, po czym studzimy. Następnie dokładnie nacieramy marynatą i kładziemy na średnio rozgrzany ruszt. Grillujemy mięso powoli, aby stało się miękkie, a marynata zbytnio się nie skarmelizowała. Podczas grillowania co jakiś czas smarujemy mięso marynatą.
Podsumowanie przepisu
Warto zrezygnować z kupionych w sklepie gotowych mieszanek, przypraw i sosów. Nie dość, że zawierają one przeważnie samą sól i glutaminian sodu, to ich smak nigdy nie dorówna domowym sosom i marynatom.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze