Składniki
- żeberka wieprzowe 1 kg
- marynata
- świeży rozmaryn 1 garść
- posiekane ząbki czosnku 3 ząbki
- sproszkowane ziarna ziela angielskiego 1/2 łyżeczki
- sproszkowane ziarna kuminu 1 łyżeczka
- sproszkowane nasiona kopru włoskiego 1 łyżka
- papryki chili chipotle posiekane 2 sztuki
- sproszkowana czerwona papryka słodka 1 łyżka
- oliwa z oliwek 4 łyżki
- sok z pomarańczy 1 pomarańcza
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i odstawiamy do lodówki. Żeberka w całości obgotowujemy przez 15 minut w lekko osolonej wodzie, po czym studzimy. Następnie dokładnie nacieramy marynatą i kładziemy na średnio rozgrzany ruszt. Grillujemy mięso powoli, aby stało się miękkie, a marynata zbytnio się nie skarmelizowała. Podczas grillowania co jakiś czas smarujemy mięso marynatą. Podsumowanie przepisu
Warto zrezygnować z kupionych w sklepie gotowych mieszanek, przypraw i sosów. Nie dość, że zawierają one przeważnie samą sól i glutaminian sodu, to ich smak nigdy nie dorówna domowym sosom i marynatom.