Składniki
- olej sezamowy saszetka Biolevita
- 1 mały por
- ząbek czosnku
- mozarella
- oliwki zielone
- kiełki
- śmietana 16%
- ser feta
- ciasto francuskie
- ryba
Sposób przygotowania
Zaczynamy od włoskiej cukini. Obieramy ją ze skóry, kroimy w półplasterki i grillujemy na patelni. Pochodzący z Azji Mniejszej por kroimy i parzymy (tzn. zalewamy gorącą wodą). W międzyczasie kroimy na prostokąty ciasto francuskie i układamy je do formy na muffinki (TAK, wtedy wyjdą takie ładne kieszonki). Kroimy fetę i mozarellę na małe kawałeczki. Rybę nacieramy intensywnymi przyprawami w deseń meksykański. Polską śmietanę dodajemy do przestudzonej cukini i dorzucamy pora. Kieszonkę z ciasta smarujemy olejem sezamowym . Dodajemy por i cukienię, następnie grecką oliwkę i sery. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 12-15 minut. W międzyczasie smażymy rybę (coś w stylu brytyjskiego fish&chips, ale zdrowsze) i robimy sos czosnkowy z porem. Na talerz nakładamy kiełki, które polewamy kilkoma kroplami oleju sezamowego; gotowe kieszonki i pokrojoną na kawałki rybę.
Można też zamiast kieszonek zrobić tradycyjne koperty z ciasta francuskiego.Podsumowanie przepisu
Przepis na przystawkę (ale równie dobrze może też być lekkim obiadem) na konkurs kulinarny Zwierciadła.
Dowód na to, że student lubi dobrze zejść i potrafi coś pysznego i niedrogiego przygotować :)