1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zielona fuzja smaków

Składniki
  • olej sezamowy saszetka Biolevita
  • 1 mały por
  • ząbek czosnku
  • mozarella
  • oliwki zielone
  • kiełki
  • śmietana 16%
  • ser feta
  • ciasto francuskie
  • ryba
Sposób przygotowania
Zaczynamy od włoskiej cukini. Obieramy ją ze skóry, kroimy w półplasterki i grillujemy na patelni. Pochodzący z Azji Mniejszej por kroimy i parzymy (tzn. zalewamy gorącą wodą). W międzyczasie kroimy na prostokąty ciasto francuskie i układamy je do formy na muffinki (TAK, wtedy wyjdą takie ładne kieszonki). Kroimy fetę i mozarellę na małe kawałeczki. Rybę nacieramy intensywnymi przyprawami w deseń meksykański. Polską śmietanę dodajemy do przestudzonej cukini i dorzucamy pora. Kieszonkę z ciasta smarujemy olejem sezamowym . Dodajemy por i cukienię, następnie grecką oliwkę i sery. Wkładamy do nagrzanego do 175 stopni piekarnika na około 12-15 minut. W międzyczasie smażymy rybę (coś w stylu brytyjskiego fish&chips, ale zdrowsze) i robimy sos czosnkowy z porem. Na talerz nakładamy kiełki, które polewamy kilkoma kroplami oleju sezamowego; gotowe kieszonki i pokrojoną na kawałki rybę. Można też zamiast kieszonek zrobić tradycyjne koperty z ciasta francuskiego.
Podsumowanie przepisu
Przepis na przystawkę (ale równie dobrze może też być lekkim obiadem) na konkurs kulinarny Zwierciadła. Dowód na to, że student lubi dobrze zejść i potrafi coś pysznego i niedrogiego przygotować :)  

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze