1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zielona kanapka na drugie śniadanie

123rf.com
123rf.com
Kanapka jest najszybsza do przygotowania i wygodna do zjedzenia – nie potrzebujemy do niej sztućców i można zjeść ją w drodze. Pamiętajmy jednak, bo komponować ją w tak sposób, by była nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Takie właśnie powinno być drugie śniadanie.

Podstawowym elementem kanapki jest pieczywo - najważniejsze to wybrać pełnoziarnisty chleb lub bułkę. Jeśli do tego dodamy do niego dużo warzyw, zyskamy pełnowartościowy posiłek. Oto szybki przepis na zdrową zieloną kanapkę.

 

Składniki
bułka pełnoziarnista świeże liście szpinaku papryka Pepperoni marki Kühne zielony ogórek pomidor bazylia, mięta, koperek, natka pietruszki ¼ awokado sól, pieprz do smaku opcjonalnie ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Bułkę przekrój na pół. Awokado zblenduj razem z ziołami. Jeśli nie przeszkadza ci obecność czosnku, to przeciśnij go przez praskę i zblenduj razem z awokado i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Tak powstałą pastą posmaruj obie połówki bułki. Ułóż na niej umyte liście szpinaku, pokrojoną paprykę, ogórka i pomidora.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze