Kanapka jest najszybsza do przygotowania i wygodna do zjedzenia – nie potrzebujemy do niej sztućców i można zjeść ją w drodze. Pamiętajmy jednak, bo komponować ją w tak sposób, by była nie tylko smaczna, ale i zdrowa. Takie właśnie powinno być drugie śniadanie.
Podstawowym elementem kanapki jest pieczywo - najważniejsze to wybrać pełnoziarnisty chleb lub bułkę. Jeśli do tego dodamy do niego dużo warzyw, zyskamy pełnowartościowy posiłek. Oto szybki przepis na zdrową zieloną kanapkę.
Składniki
bułka pełnoziarnista
świeże liście szpinaku
papryka Pepperoni marki Kühne
zielony ogórek
pomidor
bazylia, mięta, koperek, natka pietruszki
¼ awokado
sól, pieprz do smaku
opcjonalnie ząbek czosnkuSposób przygotowania
Bułkę przekrój na pół. Awokado zblenduj razem z ziołami. Jeśli nie przeszkadza ci obecność czosnku, to przeciśnij go przez praskę i zblenduj razem z awokado i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Tak powstałą pastą posmaruj obie połówki bułki. Ułóż na niej umyte liście szpinaku, pokrojoną paprykę, ogórka i pomidora.