1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zielona kanapka na drugie śniadanie

123rf.com
123rf.com
Niezjedzenie drugiego śniadania często kończy się sięgnięciem po niezdrową przekąskę. Tymczasem warto poświęcić kilka minut na przygotowanie odżywczego posiłku. Doskonale sprawdzi się dobrze zbilansowana kanapka z dużą ilością warzyw.

Kanapka jest najszybsza do przygotowania i wygodna do zjedzenia, ale pamiętajmy, by komponować ją ze zdrowych składników. Najważniejsze jest dobre pieczywo: ciemne i pełnoziarniste. Nie każde „ciemne” pieczywo wypiekane jest z pełnoziarnistej mąki, więc przy zakupach bułki czy chleba warto sprawdzić skład. Oto szybki przepis na zdrową zieloną kanapkę.

Składniki
bułka pełnoziarnista świeże liście szpinaku papryka Pepperoni marki Kühne zielony ogórek pomidor bazylia, mięta, koperek, natka pietruszki ¼ awokado sól, pieprz do smaku opcjonalnie ząbek czosnku
Sposób przygotowania
Bułkę przekrój na pół. Awokado zblenduj razem z ziołami. Jeśli nie przeszkadza ci obecność czosnku to przeciśnij go przez praskę i zblenduj razem z awokado i ziołami. Dopraw solą i pieprzem. Tak powstałą pastą posmaruj obie połówki bułki. Ułóż na niej umyte liście szpinaku, pokrojoną paprykę, ogórka i pomidora.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze