1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Zima na talerzu. 4 przepisy na dania, w których króluje biel

Zima na talerzu. 4 przepisy na dania, w których króluje biel

4 przepisy na dania, w których króluje biel. (Fot. Studio Zwierciadło)
4 przepisy na dania, w których króluje biel. (Fot. Studio Zwierciadło)
Zobacz galerię 5 zdjęć
Za oknem zima, a my marzymy o tym, żeby świat przykrył śnieżny puch. Stwórzmy więc namiastkę zimy i śniegu na naszym stole. Lekkie, zdrowe potrawy, idealnie komponujące się z zimową aurą. Delikatny mus, odżywcza zupa, aromatyczna pasta warzywna, a na deser – witaminowa bomba.

Mus z pstrąga z kolorowym pieprzem i ziołami

 (Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

Pstrąg wymaga chłodnej i czystej wody bogatej w tlen. Nieważne, czy żyje w warunkach naturalnych, czy hodowlanych. To wpływa na jakość i smak mięsa. 100 gramów tej ryby zawierać może aż 1000 mg kwasów tłuszczowych z grupy omega 3.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g mięsa z pstrąga,
  • 100 ml śmietany kremówki lub śmietanki ryżowej,
  • 5 łyżek soku z cytryny,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • 200 g twarożku,
  • 2–3 łyżki żelatyny,
  • garść kolorowego pieprzu (kulki),
  • 5–6 listków bazylii,
  • pęczek natki pietruszki,
  • łyżka oliwy,
  • sól.
Czas przygotowania: 30 minut

Pstrąga obrać ze skóry, wlać sok z cytryny oraz śmietankę i zmiksować. Dodać twarożek oraz rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody żelatynę. Dokładnie wymieszać. Doprawić solą oraz rozgniecionym w moździerzu pieprzem. Wstawić na 20 minut do lodówki. Posiekać natkę pietruszki oraz liście bazylii. Dodać pieprz oraz utartą skórkę z cytryny i oliwę. Wymieszać i wrzucić do musu z pstrąga i twarożku.

Kokosowy deser z nasion chia

 (Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

Nasiona chia zostały w 2009 roku zatwierdzone przez Unię Europejską jako produkt spożywczy i od tego czasu zyskują coraz większą popularność. Pochodzą z Ameryki Południowej. Są obfitym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3 i omega 6. Ze względu na dużą zawartość błonnika (ok. 25 proc.), który działa korzystnie na układ trawienny, nasiona te poleca się osobom walczącym z nadwagą i otyłością.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 ml odtłuszczonego mleka kokosowego,
  • 100 ml mleka ryżowego,
  • 6 łyżek nasion chia,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • łyżka miodu,
  • miąższ z laski wanilii,
  • świeże owoce (3 brzoskwinie lub 200 g truskawek).
Czas przygotowania: 20 minut(dodatkowo 3 godziny na chłodzenie)

Do miski wlać obydwa rodzaje mleka, dodać nasiona chia, syrop z agawy, miód oraz miąższ wanilii. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, przelać do przygotowanych słoiczków i odstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Nasiona w tym czasie napęcznieją, a deser zrobi się gęsty. Na wierzch nakładamy zmiksowane brzoskwinie lub truskawki.

Chrzanowa zupa krem z awokado

 (Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

Chrzan działa przeciwgrzybicznie, przeciwwirusowo i bakteriobójczo. Dodatkowo też wspomaga wydzielanie soków trawiennych, jest stosowany przy uciążliwym kaszlu, a także przy leczeniu chorób reumatycznych.

Składniki na 4 porcje:

  • 2 ziemniaki,
  • cebula,
  • seler,
  • ząbek czosnku,
  • litr bulionu warzywnego,
  • 100 ml białego wina,
  • 3–4 łyżki tartego chrzanu,
  • 100 ml śmietanki ryżowej,
  • awokado,
  • sól,
  • pieprz.
Czas przygotowania: 40 minut

Ziemniaki obrać i ugotować. Cebulę i czosnek delikatnie poddusić na maśle. Wlać wino i pozwolić mu odparować. Cebulę i czosnek połączyć z ugotowanymi ziemniakami, wlać bulion, resztę wina z patelni i całość zmiksować. Dodać śmietankę oraz chrzan, dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem oraz solą. Podawać z kawałkami obranego awokado.

Pasta z białej fasoli i pieczonego czosnku

 (Fot. Studio Zwierciadło) (Fot. Studio Zwierciadło)

Biała fasola ma silne właściwości alkalizujące, neutralizuje nadmiar kwasów w organizmie i posiada mniej tłuszczów niż inne gatunki fasoli. Zawiera fosfor, magnez, żelazo, wapń, cynk, witaminy A, B, PP. Działa korzystnie na wątrobę i płuca oraz upiększająco na skórę.

Składniki na 4 porcje:

  • puszka białej fasoli lub 250 g suchej fasoli namoczonej i ugotowanej,
  • główka czosnku,
  • mieszanka dowolnych świeżych ziół – ok. 10 g,
  • 70 ml oliwy,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • skórka otarta z połowy cytryny,
  • sól,
  • pieprz.
Czas przygotowania: 40 minut

Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Główkę czosnku nasmarować odrobiną oliwy i piec przez około 20–30 minut. Upieczony czosnek przestudzić, a następnie wycisnąć z łupin, dodać oliwę, sok i skórkę z cytryny, posiekane zioła oraz białą fasolę. Całość utrzeć na gładką pastę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze