1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zimowe słodkości - pianki Marshmallows

Pianki Marshmallows (Fot. Katarzyna Miśkowiec)
Pianki Marshmallows (Fot. Katarzyna Miśkowiec)
Pianki Marshmallows to amerykański przysmak. Ozdabia się nimi torty, dodaje do kakao i czekolady na gorąco. A w lecie nadziewa na patyk i piecze nad ogniskiem. Trzeba przyznać, że oprószone cukrem pudrem wyjątkowo dobrze pasują do zimowej aury.

Pianki (Marshmallows)

30 g żelatyny, 250 g cukru, 120 ml gorącej wody, 1 łyżeczka pasty waniliowej, 120 ml wody, cukier puder do oprószenia formy i gotowych pianek.

 Fot. Katarzyna Miśkowiec Fot. Katarzyna Miśkowiec

Kwadratową formę wysmaruj olejem (nie smakowym).

W 120 mililitrach gorącej wody rozpuść 30 gramów żelatyny i odstaw na dziesięć minut.

W tym czasie w garnku o grubym dnie rozpuść cukier w 120 mililitrach wody. Gdy cukier się rozpuści i zacznie gotować (będzie gorący, ale się nie zestali), dodaj rozpuszczoną żelatynę. Wymieszaj i gotuj jeszcze przez kilka minut.

Odstaw do schłodzenia.

Wlej do wysokiej miski i ubijaj mikserem na najwyższych obrotach, aż do uzyskania gęstej białej masy. Dodaj pastę waniliową.

Ubijaj jeszcze przez chwilę. Przelej do lekko natłuszczonej formy i pozostaw na noc.

Kiedy pianka osiągnie stałą konsystencję, oprósz od góry cukrem pudrem. Teraz czas na drugą stronę – delikatnie obróć naczynie do góry dnem, pianka powinna wypaść na blat. Oprósz ją od góry.

Zanurz nóż w cukrze pudrze i pokrój piankę na kawałki. Zanurzaj nóż w cukrze pudrze po każdym cięciu, aby uniknąć sklejania.

Każdy kawałek obtocz w cukrze pudrze.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze