1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zimowe zupy: zupa chlebowa z czosnkiem

fot.MSM Mońki
fot.MSM Mońki
Zimowa dieta powinna powinna nie tylko dostarczać organizmowi odpowiednie składniki odżywcze, ale i rozgrzewać go. Dlatego bardzo ważne jest, aby nie zabrakło w niej ciepłych potraw, zwłaszcza zup z dodatkiem aromatycznych przypraw.

Oto przepis, który poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Zupa chlebowa z czosnkiem, serem i wędzoną kiełbaską

Składniki:

  • 500 g chleba razowego żytniego
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki masła
  • 2 średnie cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 l rosołu lub bulionu
  • ½ łyżeczki kminku
  • 250 g wędzonej kiełbasy
  • 150 g sera żółtego Aldamer MSM Mońki
  • bagietka pszenna lub żytnia
  • sól, pieprz i majeranek do smaku
Wykonanie: Chleb pokroić w średnią kostkę i wysuszyć w piekarniku. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki i zeszklić na oleju połączonym z masłem. Dodać wysuszone pieczywo i wszystko razem chwilę podsmażyć, uważając, żeby nie przypalić czosnku, a następnie polać rosołem. Gotować dziesięć minut. Zmiksować, doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i kminkiem. Gdyby zupa zbytnio zgęstniała, dolać więcej rosołu. Do gotowej zupy dodać pokrojoną i podsmażoną na złoty kolor kiełbasę oraz posypać tartym serem. Podawać z grzankami z serem, zapieczonymi na złoty kolor. Smacznego!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze