Zrób sobie dzień włoski – oto przepisy na oryginalne włoskie dania!

Jak pisze Marlena De Blasi w książce "Tysiąc dni w Toskanii", w małych włoskich wioskach do dziś kilka razy w tygodniu wieczorami zbierają się mieszkańcy. (fot. iStock)

Sezonowość, prostota, celebracja – tak w trzech słowach opisałbym kuchnię włoską. To, co Włosi nazywają „biedną kuchnią” dla mnie jest kwintesencją tego, co najpiękniejsze w gotowaniu. Taka kuchnia przybliża mnie do natury – mówi Maciej Szaciłło.

Śniadanie: orkiszowa focaccia z migdałowym pesto

Składniki:

  • orkiszowa lub gryczana focaccia lub pełnoziarnisty chleb dobrej jakości (najlepiej na zakwasie)
  • migdałowe pesto
  • mozarella lub ugotowany bób lub lekko podgotowany zielony groszek (ugotuj więcej do obiadu)
  • i/lub awokado
  • dojrzałe pomidory pokrojone w plasterki
  • oliwa
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania: Upieczoną dzień wcześniej focaccię (przekrojoną wzdłuż i trójkąty) lub pełnoziarnisty chleb dobrej jakości podpiekamy na suchej patelni (z jednej strony). Kanapki smarujemy pesto i nakładamy na nie dodatki. Przed podaniem polewamy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny.

Obiad: włoska sałatka z makaronu i pesto

Składniki:

  • 100 g makaronu: pełnoziarnistego, orkiszowego lub kukurydzianego
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 szczypty nierafinowanej soli
  • szklanka zielonego groszku lub szklanka bobu
  • 150 g sałaty rzymskiej (najlepiej mini)
  • sos pesto: 1 czubata łyżka pesto, 3 łyżki oliwy, sok z 1/2 małej cytryny

Sposób przygotowania: Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, tak aby był al dente. Po ugotowaniu odcedzamy na sitku i przelewamy zimną wodą. W czasie kiedy makaron się gotuje, pomidorki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Skrapiamy je oliwą i posypujemy solą. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza z termoobiegiem ok. 15-20 minut, aż będą dobrze przypieczone i zredukują swoją objętość. W tym czasie blanszujemy groszek (2-3 minuty) lub gotujemy bób (i obieramy). Myjemy i odsączamy sałatę (najlepiej ją odwirować) oraz kroimy ją na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki łączymy i podajemy z sosem na bazie pesto. przygotowujemy sos na bazie pesto: wszystkie składniki mieszamy.

Deser: pralinki „amaretti”

Składniki:

  • 100 g uprażonych na suchej patelni migdałów (część posłuży nam do obtoczenia pralinek)
  • 200 g nerkowców
  • szczypta nierafinowanej soli
  • 1 łyżeczka skórki otartej z pomarańczy
  • 2 łyżki naturalnego miodu

Sposób przygotowania: Uprażone na suchej patelni migdały mielimy w robocie kuchennym, tak aby pozostały większe kawałki. Przekładamy je do miski. Nerkowce mielimy na drobny proszek. Dodajemy sól, skórkę otartą z pomarańczy oraz miód i mielimy, aż uzyskamy jednolitą masę. Dodajemy połowę migdałów. Dokładnie mieszamy. Z masy formujemy wałek. Kroimy go na małe kawałki. Każdą pralinkę dekorujemy pozostałymi mielonymi migdałami. Pralinki świetnie komponują się z kawą.

Kolacja: minestra di farro

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy
  • 100 g startej na tarce o grubych oczkach włoszczyzny (marchewka, seler, korzeń pietruszki)
  • 1 drobno posiekany ząbek czosnku lub 1/3 łyżeczki asafetydy
  • drobno poszatkowana czerwona papryczka chilli do smaku (z pestkami lub bez)
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki rozmarynu
  • 750 ml wody
  • 70 g kaszy orkiszowej, zmielonego w młynku do kawy orkiszu (do wielkości kaszy, nie drobniej) lub kaszy jęczmiennej
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 łyżka sosu sojowego bez glutaminianu sodu
  • nierafinowana sól do smaku
  • świeżo mielony pieprz do smaku
  • poszatkowany pęczek natki pietruszki

Sposób przygotowania: Na oliwie dusimy poszatkowaną włoszczyznę z czosnkiem lub asafetydą, chilli, pora (opcjonalnie), rozmaryn i tymianek przez ok. 7 minut (na średnim ogniu pod pokrywką, uważając, aby nie przypalić). Co jakiś czas mieszamy. Wlewamy odę i dodajemy kaszę. Gotujemy ok. 25 minut, aż kasza będzie miękka. Dodajemy passatę pomidorową, sos sojowy, sól i pieprz. Podajemy z poszatkowanym pęczkiem natki pietruszki.

Więcej przepisów m.in. na dania kuchni francuskiej, tajskiej, greckiej, hinduskiej czy amerykańskiej w książce „Jedz i pracuj nad własnym zdrowiem” Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło.