1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa cebulowa

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 6 dużych cebul (białych i czerwonych), 4 drobno posiekane ząbki czosnku, po łyżce oliwy, cukru i mąki, 1,2 l wywaru z warzyw lub z kurczaka, po łyżce świeżego tymianku i rozmarynu, 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu.Czas przygotowania: 40 min|Składniki na 4 porcje: 6 dużych cebul (białych i czerwonych), 4 drobno posiekane ząbki czosnku, po łyżce oliwy, cukru i mąki, 1,2 l wywaru z warzyw lub z kurczaka, po łyżce świeżego tymianku i rozmarynu, 1/3 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki pieprzu.Czas przygotowania: 40 min

Rozgrzać oliwę w dużym rondlu, wrzucić pokrojone w plasterki cebule i smażyć 3–4 min, mieszając.

Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać cukier i mąkę, smażyć 2 min. Gdy cebula się zezłoci, wlać wywar, przykryć rondel i dusić na niedużym ogniu około 30 min.

Na koniec wrzucić rozmaryn, tymianek, sól i pieprz.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze