1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa czosnkowa

fot. Bogdan Biały
fot. Bogdan Biały
Składniki na 4 porcje: 300 g chleba; 4 jajka; 3 główki czosnku; 1 l wody; szafran; 1/5 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki mielonej papryki; 1/4 szklanki oliwy z oliwek.|Składniki na 4 porcje: 300 g chleba; 4 jajka; 3 główki czosnku; 1 l wody; szafran; 1/5 łyżeczki soli; 1/2 łyżeczki mielonej papryki; 1/4 szklanki oliwy z oliwek.

Chleb pokroić na kromki o grubości 0,5 cm, wyłożyć na blaszkę, włożyć do gorącego piekarnika. Wyjąć upieczone. Obrać czosnek, włożyć do rondelka z wrzącą oliwą, pogotować chwilę razem z szafranem.

Po zdjęciu z ognia wlać letnią wodę, ponownie na gazie doprowadzić do wrzenia, dodać chleb. Gotować 20 min, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia, wbić jajka, zamieszać, odstawić na 5 min, podawać udekorowaną czosnkiem i ewentualnie… płatkami róży.

Lubisz gotować, jeść i smakować? - Więcej o gotowaniu znajdziesz na blogu Food&Wood!

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze