1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Zupa dyniowa w dwóch smakach

Zupa dyniowa w dwóch smakach

praktycy.com
praktycy.com
Jesień w Polsce to przede wszystkim czas na grzyby. Wytrawni grzybiarze od wczesnych godzin rannych przemierzają lasy w poszukiwaniu brązowych kapeluszy borowików i prawdziwków. Jednak powoli do głosu w jesiennej kuchni dochodzi również dynia, coraz częściej goszcząca w polskich domach, a wcześniej zupełnie niedoceniana|Jesień w Polsce to przede wszystkim czas na grzyby. Wytrawni grzybiarze od wczesnych godzin rannych przemierzają lasy w poszukiwaniu brązowych kapeluszy borowików i prawdziwków. Jednak powoli do głosu w jesiennej kuchni dochodzi również dynia, coraz częściej goszcząca w polskich domach, a wcześniej zupełnie niedoceniana|Jesień w Polsce to przede wszystkim czas na grzyby. Wytrawni grzybiarze od wczesnych godzin rannych przemierzają lasy w poszukiwaniu brązowych kapeluszy borowików i prawdziwków. Jednak powoli do głosu w jesiennej kuchni dochodzi również dynia, coraz częściej goszcząca w polskich domach, a wcześniej zupełnie niedoceniana|Jesień w Polsce to przede wszystkim czas na grzyby. Wytrawni grzybiarze od wczesnych godzin rannych przemierzają lasy w poszukiwaniu brązowych kapeluszy borowików i prawdziwków. Jednak powoli do głosu w jesiennej kuchni dochodzi również dynia, coraz częściej goszcząca w polskich domach, a wcześniej zupełnie niedoceniana

Jesień w Polsce to przede wszystkim czas na grzyby. Wytrawni grzybiarze od wczesnych godzin rannych przemierzają lasy w poszukiwaniu brązowych kapeluszy borowików i prawdziwków. Jednak powoli do głosu w jesiennej kuchni dochodzi również dynia, coraz częściej goszcząca w polskich domach, a wcześniej zupełnie niedoceniana.  Wielu osobom dynia kojarzy się z mdłym smakiem, jednak wystarczy dobrać odpowiednie przyprawy, aby nabrała ciekawego smaku i charakteru. Jak wynika z raportu Foodpanda.pl, serwisu do zamawiania jedzenia przez internet, dynia jest bardzo popularna w krajach azjatyckich, gdzie przygotowuje się ją zarówno na ostro, jak i słodko. Poniżej przedstawiamy przepis na krem z dyni o dwóch obliczach – łagodnym i pikantnym.

Składniki
  • dynia (średniej wielkości) 1 sztuka
  • duże ziemniaki 4 sztuki
  • woda 2 szklanki
  • Dodatkowo do wersji słodkiej
  • mleko (może być również mleczko kokosowe) 2 szklanki
  • cukier trzcinowy 2-3 łyżki
  • cynamon, gałka muszkatołowa
  • Dodatkowo do wersji pikantnej
  • curry 1 łyżka
  • świeżo starty imbir kawałek
  • ostra papryka (chilli) 1 łyżka
  • śmietana
Sposób przygotowania
  • Dynię kroimy na pół, usuwamy pestki i dzielimy na mniejsze kawałki. Pamiętamy również o usunięciu skóry. Tak przygotowaną dynię wrzucamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy.
  • W tym czasie obieramy ziemniaki, kroimy je w kostkę i dodajemy do reszty. Kiedy warzywa są już miękkie, odstawiamy do wystygnięcia i wówczas miksujemy na gładką masę.
  • Jest ona naszą bazą, z której możemy stworzyć albo krem na słodko, albo na ostro. W pierwszym przypadku do kremu dodajemy mleko, cukier trzcinowy, cynamon i gałkę muszkatołową. Całość razem gotujemy, w razie potrzeby doprawiamy dodatkową solą do smaku.
  • Przy wersji pikantnej doprawiamy krem curry, świeżo startym imbirem i ostrą papryką. Serwując, dodajemy łyżkę śmietany. Obie wersje kremu świetnie smakują z grzankami z razowego pieczywa.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze