1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa krem selerowa z jabłkiem

Składniki na 4 porcje: duży seler z nacią, 2–3 słodko-winne jabłka, 2 ziemniaki, 1 i 1/2 l wywaru z jarzyn, łyżka masła, łyżka oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki świeżo utłuczonego pieprzu, 50 g sera pleśniowego. Czas przygotowania: 40 minut

Jabłka umyć, obrać, podzielić na ćwiartki, wykroić gniazda nasienne, pokroić w plastry. Dokładnie umyć seler, obrać i pokroić w kostkę, a nać poszatkować. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Masło i oliwę wyłożyć do garnka, poddusić warzywa razem z jabłkami. Wlać wywar z jarzyn i gotować ok. 20–25 minut. Zmiksować. Posolić.

Ser pleśniowy pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć na dno miseczek, wlać krem. Oprószyć pieprzem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze