1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa krem z dyni z imbirem

Składniki
  • świeża dynia 1 kilogram
  • oliwa z oliwek
  • cebula 1 sztuka
  • marchew 1 sztuka, średniej wielkości
  • korzeń selera pół bulwy
  • seler naciowy pół jednego pęku
  • por niewielki kawałek
  • ziemniaki 2 sztuki niewielkiej wielkości
  • mleko 250 ml
Sposób przygotowania
Selera naciowego opłukać. Jedną część pokroić w małe kawałki, a pozostałe pozostawić jako dodatek do zupy. Imbir obrać i drobno pokroić. Pozostałe jarzyny opłukać i obrać, pokroić w drobne kawałki. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić pokrojoną cebulę i pora, podsmażyć na złoty kolor. Dodać marchew, selery, imbir, ziemniaki i podsmażać przez 5 minut - cały czas mieszając. Do całości dodać dynię i ponownie podsmażać przez 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu rozgotowania się jarzyn. Gdy jarzyny będą już gotowe, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie zmiksować w jednolitą masę i ponownie nastawić do zagotowania. Do gotującego kremu dodać mleko i ponownie zagotować. Zupę podawać z pestkami dyni, skropioną olejem z pestek dyni i kawałkami selera naciowego.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze