Składniki
- świeża dynia 1 kilogram
- oliwa z oliwek
- cebula 1 sztuka
- marchew 1 sztuka, średniej wielkości
- korzeń selera pół bulwy
- seler naciowy pół jednego pęku
- por niewielki kawałek
- ziemniaki 2 sztuki niewielkiej wielkości
- mleko 250 ml
Sposób przygotowania
Selera naciowego opłukać. Jedną część pokroić w małe kawałki, a pozostałe pozostawić jako dodatek do zupy. Imbir obrać i drobno pokroić. Pozostałe jarzyny opłukać i obrać, pokroić w drobne kawałki. Na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucić pokrojoną cebulę i pora, podsmażyć na złoty kolor. Dodać marchew, selery, imbir, ziemniaki i podsmażać przez 5 minut - cały czas mieszając. Do całości dodać dynię i ponownie podsmażać przez 5 minut, a następnie całość zalać wodą i gotować na wolnym ogniu do momentu rozgotowania się jarzyn. Gdy jarzyny będą już gotowe, doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie zmiksować w jednolitą masę i ponownie nastawić do zagotowania. Do gotującego kremu dodać mleko i ponownie zagotować. Zupę podawać z pestkami dyni, skropioną olejem z pestek dyni i kawałkami selera naciowego.