Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Laurencja. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Laurencja. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Laurencja. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Laurencja. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Laurencja. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Laurencja. Zwyciężczyni gratulujemy.
Tę rozgrzewającą, gęstą zupę z brukselki z dodatkiem pomidorów robi się ekspresowo i jest bardzo prosta w wykonaniu. Najlepiej przyrządzić ją wspólnie z dziećmi – wtedy jest duża szansa, że zjedzą brukselkę bez mrugnięcia okiem : ) Zupa z brukselki i pomidorów
Składniki
- brukselka dowolna ilość, u mnie około 1/2 kg, ale może być mniej
- marchew 1 sporej wielkości
- ziemniaki 3 sporej wielkości
- pietruszka ·1 średnia
- seler 1/2 korzenia
- cebula 2 średniej wielkości
- czosnek 2 ząbki
- oliwa do smażenia (ew. odrobina masła)
- pomidory 2 puszki
- pora kawałek zielonej części
- ziele angielskie 3-4 ziarna
- słodka papryka 1 łyżeczka
- starty korzeń świeżego imbiru 1 łyżeczka
- sól 1/2 łyżeczki
- pieprz 1/4 łyżeczki
- liście bazylii, liście jarmużu, liście młodej rzodkiewki, rzodkiewka do dekoracji, liście pietruszki itp. opcjonalnie
Sposób przygotowania
- Brukselkę obrać z wierzchnich, zabrudzonych lub zwiędniętych liści, opłukać pod bieżącą wodą i przekroić na połówki lub ćwiartki.
- W garnku z grubym dnem na kilku łyżkach oliwy podsmażyć pokrojoną w drobną kostkę cebulę aż do zeszklenia. Można też użyć w proporcjach 1:1 masła i oliwy.
- Dodawać partiami pokrojone w jednakowej wielkości kostkę: ziemniaki, marchew, seler, pietruszkę i pora. Przesmażyć, aż jarzyny zaczną lekko przywierać do dna.
- Dodać brukselkę, czosnek, imbir i resztę przypraw, wymieszać i smażyć jeszcze przez chwilę.
- Wlać do garnka zmiksowane pomidory oraz około 1 szklankę wody i gotować około 20 minut, aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie (brukselka powinna pozostać al dente i nie rozpadać się)
- Posiekać jarmuż, bazylię (lub inną zieleninę), dodać do zupy i gotować jeszcze chwilę.
- Doprawić, wyłożyć do miseczek i ozdobić świeżą rzodkiewką i młodymi liśćmi.