Eliza Mórawska, autorka bloga kulinarnego whiteplate.pl, prezentuje przepis na zupę z buraczków i batatu. Gęstą i zawiesistą, lekko słodką. Najchętniej podaje ją z ugotowaną na sypko paloną kaszą gryczaną, ale można ją też serwować z ryżem.
- 500g buraków obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 duży słodki ziemniak (batat) o wadze ok. 400g
- 1 duża cebula cukrowa pokrojona w drobną kostkę
- 1l wywaru jarzynowego ugotowanego na włoszczyźnie lub 2 ekologiczne kostki rosołowe bez glutaminianu sodu na 1l wody
- 3 łyżki oliwy
- 2–3 łyżki pokruszonego sera feta
- kilka łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 łyżka posiekanego świeżego koperku
- 2 łyżeczki mielonego kuminu indyjskiego
Batat obierz i pokrój w kostkę. Batat i buraki gotuj na parze przez 15 minut, by zmiękły. Następnie rozgrzej w garnku oliwę, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij przez 5–7 minut. Dodaj kumin, następnie batat i buraki. Podsmaż kilka minut. Wlej wywar i gotuj na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z koperkiem, pokruszoną fetą i kaszą gryczaną. Możesz ją też podać z ugotowanym na półtwardo, pokrojonym w kostkę jajkiem.