1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa z buraczków i batatu według przepisu Elizy Mórawskiej

Fot. iStock
Fot. iStock
Eliza Mórawska, autorka bloga kulinarnego whiteplate.pl, prezentuje przepis na zupę z buraczków i batatu. Gęstą i  zawiesistą, lekko słodką. Najchętniej podaje ją z  ugotowaną na sypko paloną kaszą gryczaną, ale można ją też serwować z ryżem.

  • 500g buraków obranych i  pokrojonych w kostkę
  • 1 duży słodki ziemniak (batat) o  wadze ok. 400g
  • 1 duża cebula cukrowa pokrojona w drobną kostkę
  • 1l wywaru jarzynowego ugotowanego na włoszczyźnie lub 2 ekologiczne kostki rosołowe bez glutaminianu sodu na 1l wody
  • 3 łyżki oliwy
  • 2–3  łyżki pokruszonego sera feta
  • kilka łyżek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1  łyżka posiekanego świeżego koperku
  • 2 łyżeczki mielonego kuminu indyjskiego

Batat obierz i pokrój w kostkę. Batat i buraki gotuj na parze przez 15 minut, by  zmiękły. Następnie rozgrzej w garnku oliwę, dodaj drobno pokrojoną cebulę i zeszklij przez 5–7 minut. Dodaj kumin, następnie batat i buraki. Podsmaż kilka minut. Wlej wywar i  gotuj na niewielkim ogniu ok. 30 minut. Zupę zmiksuj, dopraw solą i  pieprzem. Podawaj z  koperkiem, pokruszoną fetą i  kaszą gryczaną. Możesz ją też podać z ugotowanym na półtwardo, pokrojonym w kostkę jajkiem.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze