fbpx

Zupa z ciecierzycy na dwa sposoby

Zupa z ciecierzycy na dwa sposoby
Zupa z ciecierzycy z warzywami. (Fot. iStock)

Zupy są zdrowe i pożywne. A przede wszystkim łatwo się je robi i szybko podgrzewa, kiedy tylko przyjdzie ochota na ciepły posiłek. Jak zrobić zupę z ciecierzycy?

Nazywana „grochem włoskim” cieciorka, dostarcza naszemu organizmowi duże ilości składników odżywczych, takich jak: żelazo, magnez czy witaminy z grupy B. Warzywo to charakteryzuje również wysoka zawartość błonnika, który obniża poziom glukozy we krwi oraz kwasu linolowego, wspomagającego funkcjonowanie żołądka. Oto dwa sprawdzone przepisy na zupę z ciecierzycy.

Zupa z ciecierzycy z warzywami

Zupa z ciecierzycy na dwa sposoby
(Fot. iStock)

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej,
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach,
  • 1 cebula,
  • kawałek pora,
  • 1 ząbek czosnku,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • 1 łyżka oleju,
  • sól morska,
  • pieprz czarny ziarnisty,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • garść makaronu np. penne.

Sposób przygotowania

Na początek drobno siekamy cebulę, a pora kroimy w półplasterki. Następnie podsmażamy warzywa na patelni z dodatkiem oleju. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i pomidory z puszki, całość dusimy około 10 minut.
W tym samym czasie w garnku gotujemy około 1 litr posolonej wody. Po jej zagotowaniu wsypujemy odcedzoną cieciorkę z puszki i zawartość patelni. Gotujemy około 9 minut. Następnie odlewamy dwie chochelki zupy do osobnej miski, dodajemy śmietanę i blendujemy na gładką masę, którą wlewamy do garnka z zupą i gotujemy jeszcze przez kilka minut.
Równocześnie w osobnym garnku gotujemy garść makaronu. Gotową zupę przelewamy na talerze, a następnie dodajemy ugotowany makaron i świeży tymianek lub natkę pietruszki.

Zupa z ciecierzycy ze szpinakiem

Zupa z ciecierzycy na dwa sposoby
(Fot. iStock)

Składniki:

  • 1 puszka cieciorki gotowanej,
  • 2 łodygi selera naciowego,
  • 1,7 l bulionu warzywnego,
  • 3 ziemniaki,
  • 1 cebula,
  • 200g świeżego szpinaku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • imbir,
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • sól i pieprz,
  • 2 łyżeczki oliwy,
  • gęsty jogurt.

Sposób przygotowania

W dużym garnku smażymy posiekaną cebulę, dodajemy czosnek, imbir, seler, kmin oraz kolendrę. Smażymy około 5 minut. Następnie dodajemy jedną puszkę cieciorki i wlewamy bulion warzywny.
W tym samym czasie w garnku gotujemy ziemniaki drobno pokroje w kostkę. Część zupy miksujemy i wlewamy do tej niezmiksowanej. Doprawiamy solą i pieprzem dla smaku oraz dodajemy ugotowane ziemniaki i szpinak, gotujemy przez 15 minut na małym ogniu.
Podajemy z odrobiną jogurtu naturalnego.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze