1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupa z soczewicy z ziemniakami i pomidorami

Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy. |Prezentujemy kolejny z przepisów nagrodzonych w konkursie na najlepszą zupę na jesień. Jego autorką jest Pani Anna. Zwyciężczyni gratulujemy.

Składniki
  • bulion warzywny 1 litr
  • cebula 1 sztuka
  • czosnek 2 ząbki
  • marchewka 1 sztuka
  • pietruszka 1 sztuka
  • soczewica czerwona 150 g
  • ziemniaki 3-4 sztuki
  • passata pomidorowa lub pomidory bez skórk 150 ml passaty lub 1 puszka
  • kolendra utłuczone w moździerzu 1/2 łyżeczki
  • imbir kawałek korzenia lub 1/4 łyżeczki imbiru w proszku
  • curry szczypta
  • chilli szczypta
  • oliwa 1 łyżka
  • sól, pieprz do smaku
  • natka pietruszki garść
Sposób przygotowania
  • Cebulę i czosnek obieramy, drobno siekamy i wrzucamy do garnka z oliwą, podsmażamy chwilę, by się zeszkliły.
  • Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, dorzucamy do garnka z cebulą.
  • Po chwili dodajemy soczewicę i zalewamy bulionem. Następnie dodajemy ziemniaki i passatę pomidorową lub pomidory z puszki. Dodajemy przyprawy i gotujemy zupę na wolnym ogniu przez ok. 25-30 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
  • Następnie zupę studzimy, wyjmujemy kilka kawałków ziemniaków i plasterków marchewki, resztę miksujemy przy pomocy blendera.
  • Do zmiksowanej zupy dodajemy pozostawione ziemniaki i marchew, podgrzewamy, przelewamy na talerze i posypujemy natką pietruszki.
Smacznego:)

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze