fbpx

Zupy na jesień. Gęsty krem pomidorowy we włoskim stylu

Zupy na jesień. Gęsty krem pomidorowy we włoskim stylu
123rf.com

Chłodna jesień to idealny czas, aby do codziennego menu włączyć zupy, na przykład w formie gęstych kremów. Włoska kuchnia słynie z pysznych zup kremów. Mają one intensywny smak, który zawdzięczają dużej ilości aromatycznych ziół oraz przypraw. Jednym z najpopularniejszych kremów jest ten przygotowywany z pomidorów. Najczęściej podawany jest z ciągnącym się serem mozzarella, chrupiącym pieczywem oraz świeżą bazylią.

Gęsty krem pomidorowy z serem i bruschettą

Składniki:

  • 850 ml pomidorów w puszcze marki Sandra
  • 400 ml wywaru warzywnego
  • 200 g sera mozzarella
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • 4 łyżeczki oleju
  • 2 bagietki
  • ¼ kostki masła
  • garść pietruszki
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta cukru
  • sól i pieprz

Przygotowanie: Do miski przekładamy pomidory z puszki, które miksujemy za pomocą blendera. W garnku na dwóch łyżkach oleju podsmażamy bardzo drobno pokrojoną cebulę oraz dwa ząbki czosnku. Następnie dodajemy przecier pomidorowy oraz suszoną bazylię i całość smażymy około 2 minut. Kolejno wlewamy zmiksowane pomidory i wywar z warzyw. Wszystko ze sobą mieszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem i gotujemy przez około 5 minut na średnim ogniu. W tym samym czasie do małego naczynia wkładamy masło, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz oraz posiekaną pietruszkę. Całość blendujemy, a powstałym w ten sposób masłem czosnkowym smarujemy pokrojone na pół bagietki, które wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut. Gotową zupę przelewamy na talerze i dodajemy pokrojoną na kawałki mozzarelle oraz świeżą bazylią. Krem pomidorowy podajemy z upieczonymi bruschettami, które polewamy oliwą z oliwek.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze