Jesień to czas na rozgrzewające, bardziej kaloryczne i pełne witamin potrawy. Doskonale sprawdzają się zupy z warzyw.
Gęste kremy to dobry pomysł na dania jednogarnkowe. Ugotowane ze zdrowych warzyw w niewielkiej ilości wody są źródłem energii i witamin wzmacniających odporność. Gdy na dworze panuje niska temperatura, dodatkowo rozgrzewają nas od zewnątrz.
Składniki
2 puszki kukurydzy marki Sandra
1 l bulionu drobiowego
3 średnie ziemniaki
2 łyżki masła
1 łyżka śmietany
½ łyżki słodkiej papryki
½ łyżki ziół prowansalskich
½ łyżki imbiru
2 bułki
sól i pieprzSposób przygotowania
Do garnka dodajemy masło i odcedzoną kukurydzę, którą dusimy około 10 minut pod przykryciem. Następnie dolewamy bulion drobiowy i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie kroimy pieczywo w kostkę, posypujemy ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku około 10 minut. Następnie zwartość garnka miksujemy blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Do gotowego kremu z kukurydzy dodajemy śmietanę, sól, pieprz, paprykę oraz imbir. Całość raz jeszcze mieszamy i przed samym podaniem posypujemy grzankami z piekarnika.