1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia

Zupy na jesień. Krem z kukurydzy z grzankami

123rf.com
123rf.com
Jesień to czas na rozgrzewające, bardziej kaloryczne i pełne witamin potrawy. Doskonale sprawdzają się zupy z warzyw.

Gęste kremy to dobry pomysł na dania jednogarnkowe. Ugotowane ze zdrowych warzyw w niewielkiej ilości wody są źródłem energii i witamin wzmacniających odporność. Gdy na dworze panuje niska temperatura, dodatkowo rozgrzewają nas od zewnątrz.

Składniki
2 puszki kukurydzy marki Sandra 1 l bulionu drobiowego 3 średnie ziemniaki 2 łyżki masła 1 łyżka śmietany ½ łyżki słodkiej papryki ½ łyżki ziół prowansalskich ½ łyżki imbiru 2 bułki sól i pieprz
Sposób przygotowania
Do garnka dodajemy masło i odcedzoną kukurydzę, którą dusimy około 10 minut pod przykryciem. Następnie dolewamy bulion drobiowy i obrane, pokrojone w kostkę ziemniaki. Całość gotujemy około 20 minut, do momentu, gdy ziemniaki będą miękkie. W międzyczasie kroimy pieczywo w kostkę, posypujemy ziołami prowansalskimi, polewamy oliwą z oliwek, układamy na blasze i pieczemy w piekarniku około 10 minut. Następnie zwartość garnka miksujemy blenderem, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Do gotowego kremu z kukurydzy dodajemy śmietanę, sól, pieprz, paprykę oraz imbir. Całość raz jeszcze mieszamy i przed samym podaniem posypujemy grzankami z piekarnika.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze