Dzieci w Polsce jedzą za mało warzyw i owoców. Odpowiedzialność za to spoczywa przede wszystkim na rodzicach i opiekunach, bo to oni są odpowiedzialni za kształtowanie nawyków żywieniowych dzieci i ich prawidłowe odżywanie. Dlaczego warzywa i owoce w diecie są tak ważne?
Dostarczają niezbędnych witamin i składników mineralnych
Regularne spożywanie warzyw i owoców może wzmocnić odporność dziecka, gdyż są one źródłem cennych witamin:
witaminy C, beta-karotenu, kwasu foliowego oraz witamin E i K. Ponadto zawierają sporo składników mineralnych takich jak: potas, magnez, wapń i sód.
Są źródłem cennego błonnika
Zawarty w owocach i warzywach błonnik pokarmowy nie jest trawiony przez enzymy przewodu pokarmowego. Spełnia on jednak bardzo ważną rolę, m.in.: posiada zdolność regulowania pracy przewodu pokarmowego, poprawia perystaltykę jelit oraz neutralizuje substancje toksyczne.
Wykazują działanie alkalizujące
Na drodze przemian metabolicznych zachodzących w organizmie powstają produkty alkalizujące i zakwaszające. Aby nie doprowadzić do nadmiernego
zakwaszenia organizmu należy codziennie jeść warzywa i owoce. Zabezpiecza to m.in.: przed rozwojem drobnoustrojów oraz jest niezwykle ważne dla odpowiedniego przewodnictwa mięśniowo - nerwowego.
Wspomagają wzrok
W kukurydzy
, brokułach i szpinaku znajdują się barwniki – luteina i zeaksantyna. Ich wysokie stężenie we krwi może chronić siatkówkę oka przed uszkadzającym wypływem promieniowania słonecznego.
–– Trudno nie doceniać roli, jaką warzywa i owoce odgrywają w diecie dzieci. Ich regularne spożywanie może nie tylko wspomóc prawidłowy rozwój maluchów, ale także uchronić je przed tak powszechnymi chorobami jak: otyłość, cukrzyca lub nadciśnienie –– mówi Alicja Kalińska, dyrektor Centrów Dietetycznych SetPoint, ekspert ”.–– Starajmy się zatem, by warzywa i owoce występowały w każdym posiłku w ciągu dnia, gdyż to najprostszy sposób dbania o zdrowie najmłodszych–– dodaje.
na podst. mat. prasowych kampanii „Pora na pomidora″