To, że potrzeby żywieniowe najmłodszych dzieci są inne niż dorosłych, wie każdy. Ale jak jest na co dzień z zapewnianiem małemu organizmowi wszystkich niezbędnych do wzrostu składników odżywczych? Jak dorośli planują jadłospis malucha i co jest dla nich najważniejsze, gdy stają przed sklepową półką?
Zazwyczaj największy wpływ na żywienie najmłodszych mają ich mamy. To one najczęściej kupują odpowiednie produkty, przygotowują posiłki i przekazują dzieciom swoje własne nawyki żywieniowe.
Sposoby na planowanie
Podróż do sklepu może być dobrą okazją, aby pomyśleć o jadłospisie malucha. Zanim wejdziemy do sklepy, warto jeszcze w domu zaplanować listę zakupów, tak by wyszły z nich potrawy na kilka najbliższych dni. Wiele ciekawych artykułów na temat żywienia i przepisów dostosowanych do wieku dziecka można znaleźć w internecie, gdzie powstaje coraz więcej portali i blogów poświęconych żywieniu dzieci.
Dla mocnych i zdrowych kości
Wapń i witamina D to podstawa w diecie małych dzieci. Zgodnie z najnowszymi zaleceniami ekspertów, zdrowe dziecko do 3. roku życia powinno przyjmować 18 razy
więcej witaminy D i 4 razy więcej wapnia na kilogram masy ciała niż osoba dorosła. Eksperci zalecają podawanie mleka modyfikowanego do 3. roku życia, produkty tego typu są bowiem wzbogacone w wapń i witaminę D.
Witamina D powstaje w organizmie człowieka pod wpływem słońca. Szerokość geograficzna, w której się znajdujemy, sprawia jednak, że wytwarzanie witaminy D przez syntezę skóry może być niewystarczające. Uzupełnianie jej w jadłospisie jest zatem bardzo ważne dla rozwoju dziecka. Warto wzbogacić dietę dziecka o takie produkty, jak jogurt, kefir, maślanka, ser biały, topiony i żółty.