fbpx

Jedzenie, które poprawia nastrój jesienią

Jedzenie, które poprawia nastrój jesienią
fot.123rf

Jest pięć grup produktów żywnościowych, które mogą korzystnie wpłynąć na nasze samopoczucie jesienią, kiedy słońca coraz mniej i gdy czają się depresyjne nastroje.
1. Bogate w kwasy tłuszczowe omega-3

Mózg w 60 proc. składa się z tłuszczu, dlatego go potrzebujemy. Niedobór tłuszczów
omega-3 w organizmie to ryzyko depresji, złego samopoczucia, zmęczenia, kłopotów z koncentracją. Gdzie ich szukać? Produkty je zawierające, to:

  • dziki ryż (nie biały i nie brązowy ryż),
  • orzechy włoskie,
  • czarna fasola.

2. Zawierające witaminę D

Witamina D jest dobra dla nastroju, ponieważ wspomaga wydzielanie serotoniny, melatoniny i dopaminy. Osobom z depresją brakuje witaminy D. Jej naturalnym źródłem jest światło słoneczne. Kiedy jest go coraz mniej, jedz:

  • grzyby,
  • ryby (sola, flądra, tuńczyk i łosoś),
  • jaja i produkty mleczne,
  • mleko sojowe,
  • słodkie ziemniaki.

3. Bogate w witaminy z grupy B

Konkretnie – B-6 i B-12. Jesienią kosztuj:

4. Zawierające selen

Jesienne pokarmy bogate w selen to:

  • fasola,
  • pełnoziarniste pieczywo,
  • orzechy,
  • chude mięso,
  • produkty mleczne o niskiej zawartości tłuszczu.

5. Wpływające na ponoszenie poziomu serotoniny

Więcej serotoniny, to więcej poczucia zadowolenia i wyluzowania. Dlatego jesienią jedz:

  • dynię,
  • marchew,
  • pomidory,
  • szpinak (zawiera kwas foliowy i magnez, które to mogą przyczynić się do podniesienia produkcji dopaminy odpowiedzialnej za witalność),
  • płatki owsiane.

Ciągle zmęczona? Co jesz? – TUTAJ

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze