Pogoda zachowuje sie…

…bardzo poprawnie i dopasowuje sie do zawartosci mojej walizki (Towarzysz Odcinka Zycia – „a nie mówilem, zebys zapakowala cieple rzeczy???!!!), czyli pozostaje letnia. Ostre slonce razi w oczy i dobrze, potrzebuje tego swiatla bardzo. Juz niedlugo zaczna sie ponure, jesienne berlinskie poranki i wczesne wieczory, trzeba przedtem naladowac akumulatory.

Odkrywam dzisiaj, ze klawiatura francuska rózni sie znaczaco od mojej, czyli niemieckiej. Moja natomiast rózni sie znaczaco od poskiej. A polska od amerykanskiej. Czy to jest z ta klawiatura jak z torami pociagowymi na granicy do Bialorusi czy Ukrainy – na wszelik wypadek, w pospiechu nie da sie ich uzyc???

Podczas hotelowego sniadania trafiam na nowy (dla mnie) gatunek sera – po prostu palce lizac… Musze wypatrzec, gdzie go mozna kupic. Mam tez zamówienie na kozi ser. I na pól kilograma Pata Negra, czyli hiszpanskiej szynki robionej z harcujacej na swiezym pirenejskim powietrzu i jedzacej glównie zoledzie czarnej swinki. Wyglada na to, ze znowu powróce z walizka zarcia.

A swoja droga to naprawde chyba najlepiej poznaje sie inne kultury poprzez jedzenie. W sposobie przyrzadzania i spozywanie potraw zamkniete sa setki a moze i tysiaclecia kultury, dopasowywania sie do srodowiska no i historii wedrówki ludów. Wezmy na przyklad taki makaron: wystepuje w kazdej kulturze, tu i tak troszke inaczej robiony, gdzies indziej ze specjalnych skladników, ale sam POMYSL na makaron rozprzestrzenil sie uniwersalnie po calym swiecie.Albo pierogi – nasza duma narodowa – pierogi mozna znalezc u Chiczyków – robione na parze albo podsmazane albo w zupie (podobnie jak uszka). Pierogi (z pieca) rozlazly sie po calej Ameryce poludniowej. No i wlasciwie czym jest pizza calzone jak nie jednym wielkim pierogiem z pieca? A tortellini?

Tak, tak, kultury mozna tropic genetycznie albo kulinarnie. Genetyka taka nieromantyczna, a jedzonko wrecz przeciwnie…

PODYSKUTUJ: