7 możliwości „odchudzenia” tradycyjnych potraw wigilijnych

Specjalnie dla naszych Czytelniczek, dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz, przypomina w jaki sposób można zastąpić tłuste, ciężkostrawne dodatki oraz w jaki sposób należy przyrządzać potrawy, aby były lekkostrawne i niskokaloryczne.

Wigilijna gwiazdka makowa

Wigilijna wieczerza w polskich domach to wspólne świętowanie przy suto zastawionym stole. Zgodnie z tradycją goszczą na nim postne potrawy w postaci różnego rodzaju ryb, pierogów czy dań  z makiem. Gwiazda makowa na drożdżowym cieście z dodatkiem rodzynek  będzie doskonałym uzupełnieniem świątecznych smaków.

Świąteczne „must have” – orzechy

Przepis na idealne Boże Narodzenie jest banalnie prosty: odpowiednia atmosfera, ciepło domowego ogniska, choć odrobina śniegu, drobne upominki i smakowite potrawy.

Przepisy świąteczne. Pomarańcze w czekoladzie z pistacjami

Aby stół, był nie tylko miejscem wspólnego spożywania przygotowanych dań, ale również przyciągał biesiadników, warto pomysłowo go przystroić. Najnowsze trendy pokazują, że najlepiej sprawdzają się te ozdoby, które są naturalne i oczywiście zrobione własnoręczne.

Zupa grzybowa z orzechami pinii

Zupa grzybowa to jedna z tradycyjnych potraw, bez której nie sposób wyobrazić sobie polskiego stołu w wigilijny wieczór. W zależności od regionu ulega różnym modyfikacjom, bo
regionalne potrawy to bogactwo smaków i aromatów. 

Leśna zupa grzybowa – aksamitny smak i niepowtarzalny aromat wspaniałych świąt

Zupa grzybowa to dla wielu osób tradycyjne danie, bez którego świąteczne menu byłoby co najmniej niepełne. Cudowny aromat grzybów unoszący się w całym domu doskonale buduje świąteczny nastrój, zaostrza apetyt i sprawia, że wręcz nie można doczekać się chwili, kiedy wszyscy zasiądą razem przy świątecznym stole.

Karp w  panko z  domowym ziołowym majonezem

Pęczek pietruszki blanszujemy 30 sekund we wrzącej wodzie, hartujemy w  wodzie z lodem. Miksujemy na jednolite piure. Żółtka i  ocet ubijamy trzepaczką i  nie przerywając mieszania, wlewamy cienkim strumieniem olej. Doprawiamy solą.…

Karp po żydowsku

Składniki: 4 filety (dzwonki) z karpia, 1 l wywaru rybnego,1 mała obgotowana marchewka, 1 duża cebula posiekana w piórka, 1 ząbek czosnku posiekany w plasterki, 50 g namoczonych rodzynek, 50 g migdałów, 1 łyżeczka brązowego cukru, żelatyna, sól i pieprz, olej do smażenia

Bezguletnowy makowiec z Quinoa

Tradycja polska głosi, że na wigilijnym stole powinno się znaleźć 12 potraw. Boże Narodzenie nie może się obejść bez makowca i pierniczków. Jak zaskoczyć rodzinę i urozmaicić tradycyjne przysmaki?