1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Galareta szafranowa z  rybą i  koprem włoskim

Galareta szafranowa z  rybą i  koprem włoskim

Dzień wcześniej nastawiamy rybny wywar. Korpusy najlepiej zamrozić, rozmrozić i opłukać dokładnie przed ugotowaniem. Razem z drobno posiekanymi warzywami zalewamy wywar zimną wodą, dodajemy przyprawy (bez soli) i gotujemy na bardzo wolnym ogniu pod przykryciem – od momentu zawrzenia przez 40 minut, po czym zdejmujemy z ognia i  odstawiamy przykryty do naciągnięcia na 1 godzinę. Odcedzamy i  chłodzimy. Następnego dnia ubijamy pianę z  białek z  dodatkiem soli, dodajemy do niej drobno posiekany koper włoski, łączymy z  800 ml otrzymanego dzień wcześniej wywaru.

Na wolnym ogniu doprowadzamy do delikatnego wrzenia. Na powierzchni „białkowej chmury” pośrodku robimy dziurę i  gotujemy przez kilka minut, przelewając płyn ze środka po brzegach garnka, aż wywar będzie totalnie klarowny (kilka minut). Chochlą, porcja po porcji, przelewamy przez sito z gazą wywar. Doprawiamy do smaku.

Żelatynę zalewamy 40 ml wody, odstawiamy na 15 minut, po czym rozpuszczamy w  gorącym wywarze. Resztę wywaru zagotowujemy i  parzymy pokrojone w drobną kostkę warzywa (ok. 3 minut) i rybę – delikatnie, aby się nie rozpadła (ok. 4 minut). Nakładamy warzywa, koperek i podzieloną w palcach rybę do naczynia, zalewamy tężejącą galaretą, odstawiamy do lodówki, aby całkowicie się zestaliły. Możemy podać z  sokiem z  cytryny i  mieszanką sałat.

Składniki
Składniki na 4 porcje:

1,5 l wywaru rybnego:

750 g korpusów z białej ryby (np. z pstrąga, dorsza, karpia) 80 g marchwi 40 g korzenia pietruszki 40 g korzenia selera 30 g selera naciowego 40 g pora 40 g białej cebuli 2 owoce ziela angielskiego 2 liście laurowe 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego szczypta szafranu 50 g bulwy kopru włoskiego 1 białko

Dodatki:

500 g filetów rybnych (np. łososia, sandacza, dorsza, karpia) 18 g żelatyny 30 g kopru włoskiego 50 g marchwi 30 g selera naciowego 10 g koperku, sól

Czas przygotowania: wywar 75 minut, dodatki 30 minut, galareta 3 godziny

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze