Jesień w tym roku jest wyjątkowo Złota, jednak zmienność aury sprawia, że łatwo się przeziębić. Warto dbać o siebie poprzez właściwe odżywianie.
Dostarczanie właściwych składników odżywczych daje naszemu organizmowi moc ochrony przed wszelkimi wirusami, z którymi stykamy się na co dzień.
Jeżeli jednak jakiś wirus okazał się silniejszy od Ciebie, przyrządź wzmacniającą zupę Urad Dal, która ma silne działanie przeciwzapalne.
Składniki na 4 porcje:
1 szklanka urad dalu ( łuskana fasola mungo)
1 cebula
1/2 łyżeczki chili w proszku
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru wielkości połowy kciuka
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki ziarenek kminu rzymskiego
1/2 łyżeczki garam masali
2 łyżki oliwy
3 szklanki wody
pęczek kolendry
Sposób przygotowania:
Wyciśnięty czosnek i starty imbir mieszamy na pastę. W garnku na rozgrzaną oliwę z oliwek wrzucamy poszatkowaną cebulę, pastę imbirową i kmin. Smażymy przez minutę, następnie dodajemy wodę i dorzucamy przepłukaną łuskaną fasolkę mungo (nie mylić z fasolką mung!). Dosypujemy kurkumę i garam masalę i gotujemy na małym ogniu około 30 minut, aż fasolka będzie zupełnie miękka. Po ugotowaniu zupę można zmiksować. W miseczkach posypujemy dużą ilością świeżej kolendry.
Przyprawę gram masala możesz przyrządzić samodzielnie
Wystarczy zmielić ( np. w młynku do kawy) 2 łyżki kminu rzymskiego, 1 łyżka ziarenek kolendry, 1 łyżka kardamonu, 1 łyżka pieprzu, 1 łyżeczka gałki muszkatołowej, 4 goździki, 3 liści laurowe, 1 łyżka cynamonu.
Fasola mungo (łac. Vigna mungo) inaczej urad dal to gatunek z rodziny bobowatych, pokrewna fasoli mung. W wersji podstawowej sprzedawana jest w postaci czarnego groszku,
jednak spotyka się także jej złoto-zielone ziarna.
Często fasolę mungo nazywa się czarną lub złota soczewicą.
Urad, rdzennie jest rośliną indyjską i do dziś uprawiana jest głównie tam. Zazwyczaj serwuje się ją ugotowaną. Można ją także mielić na mąkę, lub ugotowaną, na pastę.
Do kupienia w sklepach stacjonarnych jak i internetowych ze zdrową żywnością.
Zobacz przepis na inną fantastyczną zupę!
Jeżeli chcesz poznać
, przyrządzić nowatorskie kompozycje pełne uodparniających, regenerujących czy odchudzających właściwości, zamów książkę Moniki Mrozowskiej w cenie specjalnej.
Książka dostępna w oraz w dobrych księgarniach
Monika Mrozowska
Aktorka, wegetarianka, propagatorka zdrowego, ekologicznego odżywiana. Z pasją angażuje się w akcje prozdrowotne, przede wszystkim związane z edukacją żywieniową. Autorka i współautorka książek kulinarnych – m.in. Zupy Moc, Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie, Ekologiczna, Ekonomiczna Kuchnia. Współautorka książek: Uczta dla dwojga, Uczta dla maluszka.