1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Detoksykująco-pielęgnacyjna kąpiel z solą himalajską Westlab

Detoksykująco-pielęgnacyjna kąpiel z solą himalajską Westlab

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Skóra jest największym narządem ludzkiego ciała, dlatego powinniśmy zapewniać jej troskliwą pielęgnację. Jej kondycja w znacznym stopniu wpływa na nasz wgląd. Często poszukujemy sposobów, by przywrócić jej zdrowie, piękno i blask. Okazuje się, że jest taki naturalny kosmetyk, który detoksykuje i intensywnie pielęgnuje. Poznaj jego wyjątkowe właściwości!

Z pewnością przekonałaś się już, że wiele z dostępnych w sprzedaży preparatów do pielęgnacji skóry nie działa. Czasem są po prostu zbyt drogie, innym zaś razem ich receptury wypełniają toksyczne składniki. A gdyby tak wybrać naturalny kosmetyk, który jest prawdziwym darem natury?

Jednym z nich jest sól himalajska, od wieków wydobywana w okolicach wschodniego pasma Himalajów. Wyróżnia ją brak dodatków chemicznych, zanieczyszczeń i toksyn. To naturalna skarbnica minerałów i pierwiastków śladowych, które dobroczynnie wpływają na kondycję skóry. Sól himalajska zawiera ponad 80 minerałów, m.in. magnez, wapń, żelazo i potas.

Właściwości kosmetyczne różowej soli himalajskiej:

  • Detoksykuje

Ciepła kąpiel z dodatkiem bogatej w minerały soli himalajskiej nie tylko uzupełnia brakujące składniki odżywcze w skórze, ale również wyciąga z niej toksyny i zanieczyszczenia. Takie domowe spa odżywia, odpręża i odstresowuje ciało i umysł, ale również pielęgnuje skórę.

  • Nawilża

Jednym z czynników wpływających na wygląd skóry jest jej optymalne nawilżenie. Sól himalajska chroni przed utratą wilgoci, silnie nawilża skórę oraz pozostawia ją odmłodzoną i odświeżoną.

  • Równoważy pH

Zaburzone pH skóry może przyczyniać się do podrażnień i przesuszania skóry czy powstawania trądziku. Warto stosować sól himalajską do kąpieli, bo nie tylko przywraca równowagę pH, ale również działa tonizująco.

  • Dezodoruje

Wykazuje właściwości antybakteryjne i eliminuje nieprzyjemny zapach. Doskonale sprawdzi się do kąpieli dla zmęczonych i przepoconych stóp, szczególnie po wielu godzinach spędzonych w butach.

Wybierz detoksykującą sól himalajską Westlab - marki numer 1 wśród soli do kąpieli w Wielkiej Brytanii. Zanurz się w wannie wypełnionej wodą z dodatkiem różowej soli himalajskiej, która nie tylko uzupełnia brakujące w skórze minerały i pierwiastki śladowe, ale również ją dezodoruje, nawilża czy przyspiesza gojenie ran. Ponadto złuszcza martwe komórki skóry, oczyszcza i detoksykuje, łagodzi bóle oraz koi skórę problematyczną. A co, jeśli zamiast wanny posiadasz prysznic? Nic straconego! W ofercie marki Westlab znajdziesz również żele pod prysznic.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze
  1. Zdrowie

Koktajle dobre na wszystko - 5 sprawdzonych przepisów

fot. iStock
fot. iStock
Zobacz galerię 6 Zdjęć
Nawet najtrudniejsze zalecenia żywieniowe mogą okazać się banalne, kiedy odkryjemy koktajle. Zblendowanie czy wyciśnięcie owoców i warzyw to najprostszy sposób nie tylko na smaczny posiłek, ale też na dostarczenie wszystkich niezbędnych minerałów, witamin i innych pożytecznych składników. 

Śniadanie do przełknięcia

Powinniśmy zaczynać dzień od śniadania, możliwie jak najwcześniej po obudzeniu. To jakbyśmy zaczynali palić w piecu – im dłużej palimy, tym bardziej się rozgrzeje. A jeśli długo palimy, to i spalimy też więcej – przy okazji mamy szansę schudnąć. Nie dziwi nas, że samochód nie jedzie bez paliwa, ale nie zawsze rozumiemy, że nasz mózg nie poradzi sobie dobrze z zadaniami codziennego dnia bez jedzenia. Wielu z nas woli spać kwadrans dłużej, zamiast usiąść przy stole do porządnego posiłku. Inni mają ściśnięte gardło i kanapka pęcznieje im w ustach, wolą więc poczekać z jedzeniem do południa. Koktajl w obu przypadkach to najlepsze rozwiązanie: tylko chwilę zajmie ci wrzucenie warzyw i owoców do blendera, a stworzysz w ten sposób płynny posiłek do wypicia w trzy minuty.

Kilogramy warzyw w płynie

Powinniśmy jeść minimum pół kilograma warzyw w ciągu dnia. To sporo. Zwłaszcza jeżeli chcemy zrobić to przy okazji dwóch posiłków, zazwyczaj obiadu i kolacji. Zmiksowanie warzyw z owocami znacznie to ułatwia. Taki napój możesz mieć zawsze przy sobie i pić w wolnej chwili.

Antidotum na nudę

Jedzmy co trzy godziny – łatwo powiedzieć. Ale jak zrobić, żeby dziecko w szkole nie musiało jeść przez cały dzień kanapek i mogło przekąsić coś zdrowego i pożywnego w drodze na francuski, balet albo pływanie synchroniczne? Odpowiedź jest prosta: KOKTAJL. Rano zrób jego dużą porcję: część potraktuj jako dodatek do śniadania, część daj dziecku w bidonie jako przekąskę do spożycia w czasie krótkiej przerwy. Resztę weź sobie do pracy.

Maksymalne odżywienie

Zapomnij o suplementach. Wszystkie składniki odżywcze, witaminy, minerały, antyoksydanty, fitozwiązki przyjmuj z pożywieniem. Najlepszym sposobem na przyswojenie składników odżywczych z roślin jest spożywanie ich w formie płynu – zatem wyciśnij świeży sok. Poza tym rośliny mają wysoką zawartość celulozy, której prawie nie trawimy (krowa, żeby sobie z nią poradzić, ma aż cztery żołądki). Wyciskanie soku lub blendowanie ułatwia nam trawienie i wchłanianie wartości odżywczych.

Cięcie, wyciskanie, wirowanie

Dlatego nawet gdy koktajl zyskuje już jednolitą konsystencję, blenduj go jeszcze trochę, aby dostać się do wszystkich zawartości odżywczych. Przygotowując napój w ten sposób, dostarczysz sobie wszystkich cennych składników roślin i pozostawisz w nim potrzebny błonnik – dzięki jego właściwościom ułatwisz proces oczyszczania organizmu.

Wyciskarka zgniata komórki roślin i wytłacza z nich sok, dzięki czemu nie niszczy ich wartości odżywczych. Wyciskając soki, pozbawiamy rośliny błonnika, nie wymagają one praktycznie trawienia i są niemal natychmiast gotowe do wchłonięcia. To ważne dla osób o osłabionym przewodzie pokarmowym, z dużymi niedoborami składników odżywczych i minerałów.

Sokowirówki tną i szatkują rośliny, przez co uszkadzają ich strukturę komórkową i prowadzą do strat wartości odżywczych. Dodatkowo podczas tego procesu obrotowa tarcza nagrzewa się na skutek pracy, a podwyższona temperatura dodatkowo sprzyja niszczeniu enzymów roślinnych i witamin.

Energia zielono-słoneczna

Rośliny same wytwarzają sobie pokarm (tworzą związki organiczne) z wody i dwutlenku węgla oraz promieni słonecznych, których energia zamieniana jest w energię wiązań chemicznych, czyli w pokarm, a ściślej w węglowodany. Drugim produktem tego procesu jest tlen. W zielonych liściach zgromadzona jest zatem nie tylko czysta energia z promieni słonecznych, ale także wszystkie witaminy i składniki mineralne w ilościach i proporcjach odpowiadających naszym zapotrzebowaniom.

Wykorzystajmy to!

  1. Zdrowie

Jak wspomóc oczyszczanie organizmu?

Odtrucie organizmu jest bardzo istotne w zapobieganiu chorobom (fot. iStock)
Odtrucie organizmu jest bardzo istotne w zapobieganiu chorobom (fot. iStock)
Wiosna to dobry moment na generalne porządki. Robimy je w domach, w ogródkach, na działkach. Widzimy potrzebę porządków wiosennych dookoła, a zapominamy o naszym organizmie. Tymczasem nasze ciało też potrzebuje oczyszczenia. Dlaczego detoks jest tak istotny?

Odtruwanie i usuwanie toksyn z naszego organizmu odbywa się stale, niezależnie od tego, czy stosujemy jakiekolwiek terapie oczyszczające, czy też nie. Jednak nie zawsze przebiega ono sprawnie.

Tempo usuwania toksyn zależy od nas, między innymi od naszego sposobu odżywiania, aktywności fizycznej oraz oddychania. W codziennej diecie nieodzowne są tzw. odtruwacze - takie właściwości mają świeże warzywa.

Odtrucie organizmu jest bardzo istotne w zapobieganiu chorobom i ma wpływ na odporność naszego organizmu. Po przeprowadzeniu oczyszczenia organizm odwdzięczy się nam lepszym samopoczuciem, zwiększeniem energii i obroną przed czynnikami zewnętrznymi.

Oto przykładowy koktajl oczyszczający, który zapobiega odkładaniu toksyn. Warzywa zawarte w przepisie wspomagają regenerację wątroby oraz układu limfatycznego i wspomagają trawienie, a ponadto są bogatym źródłem witamin i minerałów.

Warzywne koktajle dostarczają do organizmu wiele cennych składników odżywczych (fot. iStock) Warzywne koktajle dostarczają do organizmu wiele cennych składników odżywczych (fot. iStock)

Składniki:

  • 175 g marchewki
  • 100 g selera
  • 100 g szpinaku
  • 100 g sałaty
  • 25 g pietruszki
Warzywa dokładnie umyj, osusz i wrzuć do wyciskarki. Do wyciśniętego soku dodaj natkę pietruszki.

  1. Zdrowie

Detoks krzemowy, czyli kuracja dla wszystkich kochających jeść

Kasze i warzywa to podstawa detoksu krzemowego (Fot. iStock)
Kasze i warzywa to podstawa detoksu krzemowego (Fot. iStock)
Zobacz galerię 5 Zdjęć
Chciałabyś się oczyścić w możliwie najmniej radykalny sposób, jednocześnie nie rezygnując ze smaku? Nie wyobrażasz sobie jednak jedzenia przez 7 dni praktycznie tych samych dań (jak w przypadku detoksu ajurwedyjskiego)? A może zastanawiasz się, czy - będąc w podeszłym wieku - powinieneś w ogóle oczyszczać? Jeśli odpowiedź, na któreś z powyższych pytań jest pozytywna, detoks krzemowy jest propozycją dla ciebie.

Detoks krzemowy, czyli kilkudniowa dieta oparta na zbożach bogatych w krzem, jest dobrą metodą  dla każdego.

Jaki jest wspólny mianownik detoksu jaglanego i orkiszowego wymyślonego przez św. Hildegardę z Bingen?" - zapytał mnie Maciek, kiedy opracowywaliśmy plany kolejnych kuracji oczyszczających. "Obie te metody wykorzystują kasze?" - odpowiedziałam niepewnie pytaniem. "Prawie... Obie te metody wykorzystują zboża bogate w krzem!" - poprawił mnie mój podekscytowany mąż.

"Wyobraź sobie delikatny detoks oparty na zbożach (m.in. kasza jaglana, orkisz, kasza gryczana i owies) oraz owocach i warzywach bogatych właśnie w krzemionkę. Do tego niewielka ilość lekkostrawnej surowizny i dużo pieczonych lub parowanych warzyw. Do picia skrzyp (woda krzemowa) i dodatkowo odżywczy (i również zawierający krzem) i oczyszczający sok z buraka, marchwi i jabłka, a na dodatek ziemia okrzemkowa" - radośnie wymieniał. Spodobało mi się.

Detoks krzemowy - podstawowe zasady

- ustal rytm posiłków. W trakcie detoksu ważne jest ustalenie rytmu dnia: śniadanie staraj się jeść między 7.00 a 9.00; obiad w godzinach południowych (od 12.00 do 14.00); kolację w opcji idealnej najlepiej zjeść przed zachodem słońca - optymalnie między godziną 17.00 a 19.00 i najpóźniej 3 godziny, przed pójściem spać.

- nie pij w trakcie jedzenia. Płyn rozrzedza soki trawienne i gasi tzw. ogień trawienny. Pić powinieneś  około 30 minut przed i po posiłku.

- wszystkie posiłki przygotuj na świeżo, czyli w dniu, kiedy zamierzasz je zjeść. Nie odgrzewaj jedzenia w kuchence mikrofalowej.

- odczekaj 2-4 godziny, nim siądziesz do kolejnego posiłku. W tym czasie poprzedni powinien być już całkowicie strawiony.

- nie podjadaj między posiłkami. Jedz tylko o wyznaczonych godzinach.

- każdy dzień rozpocznij do 1-2 szklanek ciepłej wody z cytryną i imbirem. Wypij ją od razu po przebudzeniu. Około 20-30 minut później wypij szklankę soku z buraka, marchwi i jabłka.

- każdego dnia jedz tylko jeden rodzaj zboża. Codziennie przygotowuj potrawy z innym rodzajem zboża, a więc zrób sobie dzień gryczany, jaglany, owsiany lub orkiszowy.

- jeśli masz taką możliwość, w trakcie detoksu korzystaj z ekologicznych warzyw i owoców.

Detoks krzemowy, podobnie jak wszystkie inne opisywane przez nas metody, szczególnie w przypadku poważnych zaburzeń i przewlekłych chorób, należy skonsultować z lekarzem (prowadzącym lub integracyjnym, czyli łączącym medycynę naturalną z konwencjonalną). Może on również pomóc wybrać najlepszą metodę oczyszczania.

Co najlepiej pić w trakcie detoksu krzemowego?

Najlepiej wodę. Jednym z podstawowych warunków bezpiecznego i efektywnego oczyszczania organizmu jest picie dużej ilości wody - nawet do 2-3 litrów dziennie.

Świetnym napojem, który zwiększy ilość krzemu w diecie i oczyści organizm jest sok z buraka, marchwi, jabłka i cytryny. Dlaczego? Burak znany jest ze swoich właściwości oczyszczających krew. Nawilża jelita, korzystnie wpływa na wątrobę i pomaga w przypadku zaparć, które mogą się pojawić w trakcie detoksu. (...)

W trakcie tego detoksu gorąco warto pić również herbatkę ze skrzypu, której aż 20% stanowi rozpuszczalna w wodzie organiczna krzemionka. W skład skrzypu wchodzą również bioflawonoidy i kwasy organiczne. Obecność roślinnych odpowiedników estrogenów - fitosteroli - sprawia, że jest ona szczególnie korzystna dla kobiet.

Jak możesz wspomóc proces oczyszczania?

1. Oddychanie przeponowe

Czy wiesz, że nawet ponad 7-% toksyn z organizmu jest usuwanych właśnie podczas oddechu? Jednym z najefektywniejszych, tym samym najprostszych i niewykorzystanych sposobów oddychania jest właśnie oddychanie przeponowe. Wystarczy usiąść wygodnie z wyprostowanym kręgosłupem i położyć prawą dłoń na brzuchu. Nabierając powietrze, wypełniasz brzuch jak balon, a przy wydechu opróżniasz go. Oddychaj w ten sposób od 5 do 10 minut. W miarę możliwości w trakcie dnia staraj się świadomie wpływać na każdy swój wdech i wydech tak, aby stały się przeponowe. W trakcie detoksu możesz wykonywać to ćwiczenie nawet dwa razy dziennie: rano po prysznicu i wieczorem przed pójściem spać. Dodatkowo możesz zamknąć oczy, co pomoże ci się wyciszyć i uspokoić.

2. Kąpiele w soli

Sól ściąga toksyny z ciała. Pomaga również pozbyć się obrzęków, czyli nadmiaru wody. Dzięki soli organizm pozbywa się toksyn, ale wchłania mikroelementy w niej zawarte. Rozpoczyna się obustronnie korzystna wymiana. Najbardziej polecane są kąpiele w soli himalajskiej (zawiera ponad siedemdziesiąt mikroelementów).

Do kąpieli w soli używaj zawsze tej nierafinowanej np. kamiennej (tzw. do przetworów), morskiej lub wspomnianej himalajskiej. Warto wiedzieć, że stężenie fizjologiczne soli człowieka wynosi 0,9%. Im więcej soli dodasz do wody i tym samym większa będzie różnica między wspomnianym stężeniem fizjologicznym, a stężeniem soli w kąpieli, tym mocniejszy będzie proces oczyszczania.

Więcej o detoksie i sposobach na oczyszczenie organizmu w książce "Jak oczyścić swój organizm, czyli detoksy dla zdrowia i urody" Karoliny i Macieja Szaciłło, Wydawnictwo Zwierciadło.

  1. Kuchnia

Detoks jaglany. Menu na cały dzień

Kasza jaglana na śniadanie, obiad i kolację? Od razu poczujesz się lepiej. (fot. iStock)
Kasza jaglana na śniadanie, obiad i kolację? Od razu poczujesz się lepiej. (fot. iStock)
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
O właściwościach oczyszczających kaszy jaglanej nie trzeba wiele wspominać. Bogata w krzem, magnez i witaminy z grupy B , w dodatku lekkostrawna. Od lat cieszy się coraz większą popularnością. Szczególnie teraz, w okresie wiosennym, warto włączyć ją do menu i zafundować sobie, chociaż raz w tygodniu, „jaglany” dzień.

Detoks nie musi być męczarnią dla naszych kubków smakowych. Jak przyrządzić kaszę jaglaną, żeby nie była mdła? - Podpowiadają Karolina i Maciej Szaciłło.

Śniadanie: kasza jaglana z pieczonymi jabłkami

• 50 g kaszy jaglanej • 150 ml wody • garść niesiarkowanych rodzynek pieczone jabłka: • 1 łyżka masła sklarowanego lub oleju kokosowego • 1 łyżeczka cynamonu • 2 średniej wielkości jabłka przekrojone na pół i pozbawione gniazd nasiennych

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło Fot. Karolina i Maciej Szaciłło

Kaszę jaglaną płuczemy z rodzynkami na sitku. Następnie przekładamy kaszę do garnka, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy gaz do minimum i gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie całą wodę, a ziarenka będą miękkie (po 10 minutach dodajemy rodzynki).

Tymczasem przygotowujemy jabłka: masło mieszamy z cynamonem i wkładamy 1/2 łyżeczki do miejsca po wyżłobionych gniazdach nasiennych. Pieczemy w temperaturze 180ºC (najlepiej z termoobiegiem) około 20 minut, aż będą miękkie i lekko przypieczone.

Kaszę podajemy z pieczonymi jabłkami.

Obiad: kasza jaglana z parowanym batatem

• 150 g kaszy jaglanej • 450 ml wody (w zależności od ilości użytej kaszy) • 1/2 łyżeczki nierafinowanej soli • około 300 g batatów pokrojonych w ćwiartki lub kostkę • garść prażonego sezamu do posypania

Sos winegret:

• 1 i 1/2 łyżki octu jabłkowego lub 2 łyżki soku z cytryny • 1 łyżeczka jasnej musztardy dobrej jakości • 1 łyżka zimnotłoczonego oleju (rzepakowego, lnianego lub z lnianki) • 1–2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

Fot. Karolina i Maciej Szaciłło Fot. Karolina i Maciej Szaciłło

Przepłukaną na sitku kaszę jaglaną gotujemy z wodą. Dodajemy sól, doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień do minimum. Gotujemy pod przykryciem, aż kasza wchłonie wodę, a ziarenka będą miękkie. Tymczasem gotujemy na parze batata (około 10–15 minut), aż będzie miękki.

Przygotowujemy sos: ocet mieszamy z musztardą, a następnie cienką stróżką wlewamy olej i oliwę. Cały czas mieszamy aż do momentu utworzenia jednolitej emulsji

Uwaga: 1/3 ugotowanej kaszy odkładamy na kolację. Resztę podajemy z batatem i prostym winegretem.

Kolacja: indyjska pomidorowa z kaszą jaglaną

• 1 łyżka masła sklarowanego lub oleju kokosowego • 1 łyżeczka kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki pieprzu w ziarenkach • 1 łyżeczka świeżo startego imbiru • 2 drobno poszatkowane ząbki czosnku • 400 ml passaty pomidorowej • 150 ml wody • nierafinowana sól do smaku (uważamy z solą, gdyż większość przecierów zawiera w składzie sól) • 1/3 porcji odłożonej z obiadu kaszy jaglanej

Uwaga: jeśli masz skłonność do nadkwasoty lub zgagi, ogranicz pieprz do minimum i zrezygnuj z imbiru.

Detoks jaglany. Menu na cały dzień Detoks jaglany. Menu na cały dzień

Kmin rzymski mielimy z czarnym pieprzem w młynku do kawy lub ucieramy w moździerzu. Przesypujemy do małej miseczki. Mieszamy ze startym imbirem i poszatkowanym czosnkiem. Dodajemy około 1 łyżeczkę wody, aby z przypraw uzyskać pastę. Podsmażamy ją przez około 10 sekund na lekko rozgrzanym tłuszczu. Wlewamy wodę i passatę. Całość gotujemy około 2–3 minut. Pod koniec dodajemy nierafinowaną sól do smaku. Podajemy z kaszą jaglaną.

Uwaga: podczas detoksu minimalizujemy ilość spożywanej soli!

  1. Kuchnia

Mini detoks - mała zupka

(Fot. iStock)
(Fot. iStock)
Zobacz galerię 4 Zdjęcia
Zdarza się, że sobie trochę pofolgujemy - zjemy nie jedno ciastko, a trzy, nie jedną kostkę czekolady a tabliczkę. Zamiast się zamartwiać i wyciskać ostatnio poty na siłowni, zróbmy sobie minidetoks - trzy dni diety. Z lekką zupką w roli głównej.

Ogórkowa

4 porcje
1 średni korzeń pietruszki 1 średnia starta marchewka 1/8 małego selera 1 średni por (tylko jasna część) 4 średnie ogórki kiszone 2 średnie ziemniaki 1 duża łyżka masła 1 liść laurowy 2 ziarenka ziela angielskiego 1/2 litra wody 250 ml soku z ogórków

(Fot. Monika Mrozowska) (Fot. Monika Mrozowska)

Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy ze skórki i ścieramy na drobnej tarce. Pora kroimy w cienkie plasterki. Ogórki ścieramy na grubej tarce. Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Do garnka z wodą wrzucamy marchewkę, pietruszkę, selera, pora, ziemniaki oraz liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy ok.15 minut.Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy, mieszając od czasu do czasu, ok.15 minut na małym ogniu starte ogórki kiszone. Podsmażone ogórki dorzucamy do zupy, dolewamy sok z ogórków i gotujemy jeszcze 5 minut. Ewentualnie solimy do smaku. Dlaczego akurat ogórkowa Babci Zosi? Bo tyle, ile kucharek, tyle sposobów na każdą zupę. Nawet tę najbardziej tradycyjną. Oczywiście największym sekretem tej zupy są babcine, domowe, kiszone ogórki. Wtedy ogórkowa wychodzi najlepsza…

Słoweńska zupa chrzanowa

4 porcje
1 łyżka masła 1 cebula 1 marchewka 1 pałeczka selera naciowego 50 g kalarepy 1/2 średniej pietruszki 2 ziemniaki 4 ząbki czosnku 1 jabłko 2 duże łyżki chrzanu 1,2 litra wody sól do smaku

(Fot. Monika Mrozowska) (Fot. Monika Mrozowska)

Cebulę drobno szatkujemy, a czosnek wyciskamy. Selera i pietruszkę kroimy w plasterki, a  kalarepę, jabłko i ziemniaki w małą kostkę. Do garnka na rozgrzane masło wrzucamy cebulę i czosnek i podsmażamy 3-4 minuty. Dolewamy wodę i wrzucamy selera, pietruszkę, kalarepę, ziemniaki i jabłko. Gotujemy 15 minut. Dodajemy chrzan i wszystko miksujemy. Doprawiamy do smaku.

Zupa z sałaty

6 porcji
2 główki sałaty rzymskiej 2 pory (tylko jasna część) 1,5 litra wywaru warzywnego 2 łyżeczki masła 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej skórka otarta z 1 cytryny sól i pieprz do smaku

(Fot. Monika Mrozowska) (Fot. Monika Mrozowska)

Do garnka z gotującym się wywarem warzywnym wrzucamy posiekane listki sałaty i pokrojone w plasterki pory. Dodajemy masło, skórkę otartą z cytryny i gotujemy 15 minut. Następnie miksujemy, dodajemy gałkę muszkatołową, masło oraz sól i pieprz do smaku. Całość bardzo dokładnie mieszamy.

Przepisy pochodzą z książki Moniki Mrozowskiej "Zupy moc".