1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Kefir – właściwości jego składników na organizm. Czy picie kefiru codziennie jest zdrowe?

Fot. materiał partnera
Fot. materiał partnera
Kefir – to znany od wieków produkt mleczarski. Ze względu na smak, który kojarzy się z dzieciństwem, pewnie pijesz go od czasu do czasu lub używasz do potraw. Ale czy znasz wszystkie jego dobroczynne właściwości? Jeśli nie masz pewności, czy kefir jest zdrowy, koniecznie przeczytaj ten artykuł, by odkryć najważniejsze zalety kefiru.

Z tekstu dowiesz się:

  • jak kefir może wpływać na odporność organizmu,
  • dlaczego warto stosować kefir na jelita i dolegliwości trawienne,
  • jakie składniki kefiru pomagają wzmacniać kości,
  • dlaczego warto wprowadzić kefir do diety na obniżenie złego cholesterolu,
  • jak wykorzystać zalety kefiru, by za pomocą diety z jego udziałem zrzucić zbędne kilogramy.

to sfermentowane mleko z dodatkiem tzw. ziaren kefirowych. Jest zaliczany do naturalnych probiotyków i posiada liczne właściwości prozdrowotne. Co ciekawe, mimo że to produkt z rodziny nabiału, możesz zdecydować się na wersję bez laktozy, która działa na organizm równie dobrze, co klasyczna. Mowa o kefirze Robico bez laktozy, który zawiera Lactobacillus rhamnosus – szczep bakterii probiotycznych, które mają korzystny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie. Zastanawiasz się, czy kefir jest zdrowy? Czytaj dalej, poznaj główne właściwości kefiru i dowiedz się, co konkretnie zyskujesz!

1. Kefir – właściwości związane ze wzmacnianiem odporności

Jeśli miewasz kłopoty z częstymi infekcjami, rozwiązaniem jest regularne, nawet codzienne picie kefiru, który może wspomagać odporność organizmu. W jego składzie znajdują się dobroczynne bakterie, które pracują nad tym, aby utrzymać Twoje zdrowie w dobrej kondycji. Właściwości kefiru warto wykorzystać szczególnie w okresach zwiększonego narażenia na choroby wirusowe, a także może wzmocnić odporność organizmu na działanie szkodliwych bakterii, takich jak E. coli, salmonella i wiele innych.

2. Kefir na jelita? Łagodzenie dolegliwości trawiennych

Wartości odżywcze kefiru są doceniane na całym świecie. Jest on cennym źródłem białka, witaminy B1, B12, K, a także kwasu foliowego, wapnia, magnezu, biotyny i niezbędnych aminokwasów.

Ponadto, kefir działa oczyszczająco i łagodzi dolegliwości trawienne – ze względu na dużą zawartość różnorodnych szczepów pożytecznych bakterii mlekowych o najbardziej pożądanych cechach prozdrowotnych.

Drobnoustroje zawarte w kefirze działają na układ pokarmowy następująco:

  • hamują rozwój chorobotwórczych bakterii, które wywołują np. biegunkę,
  • poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych,
  • regulują pracę jelit,
  • zapobiegają wzdęciom.

Po kefir sięgnij więc przy biegunce czy wymiotach, ale także po zjedzeniu ciężkiego i tłustego posiłku. Pamiętaj, że z tych właściwości kefiru mogą korzystać także osoby z nietolerancją laktozy. Kefir Robico zawiera dodatkowo dobroczynny szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus. Jest to najlepiej przebadany pod kątem prozdrowotnym szczep bakterii, o potwierdzonym badaniami działaniu wspomagającym m. in. procesy metaboliczne.

3. Picie kefiru jako przeciwdziałanie osteoporozie

Jednym ze skutecznych sposobów profilaktyki osteoporozy jest zapewnianie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia. A to właśnie kefir jest naturalnym źródłem tego pierwiastka, wzbogaconym dodatkowo o witaminę K, która bierze udział w jego przyswajaniu. Dzięki regularnemu piciu kefiru dostarczasz organizmowi niezbędnych ilości wapnia, co znacznie zmniejsza ryzyko kłopotów z osteoporozą.

4. Kefir – właściwości związane z obniżaniem poziomu cholesterolu

Z pewnością często słyszysz o tym, jak zły cholesterol wpływa na Twoje zdrowie. Zbyt wysoki poziom we krwi zwiększa ryzyko licznych dolegliwości, a nawet udaru mózgu czy zawału serca. Istnieje wiele suplementów diety, które pomagają obniżyć zły cholesterol, ale leczenie obowiązkowo powinno obejmować też zmianę nawyków żywieniowych i wykształcenie umiejętności wybierania właściwych produktów spożywczych. Do swojego codziennego jadłospisu wprowadź na stałe m. in. kefir. Jego korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego przekłada się na prawidłowy metabolizm organizmu i ograniczenie wchłaniania się cholesterolu z pożywienia.

5. Kefir – zalety związane z ułatwionym odchudzaniem

Na koniec zostawiliśmy dla Ciebie jedną z najciekawszych właściwości kefiru. Nie każdy o tym wie, ale ten naturalny produkt pomaga organizmowi nie tylko w oczyszczeniu z toksyn, ale także w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Dzieje się tak za sprawą skutecznego wspierania przemiany materii i działania przewodu pokarmowego.

Powstała nawet specjalna dieta, nazywana kefirową. Opiera się ona na dodawaniu kefiru do każdego posiłku, a nawet – w bardziej radykalnej wersji – zastępowaniu nim posiłków przez 5 dni. Pamiętaj jednak, że druga z tych opcji powinna być skonsultowania się z lekarzem. Jeśli chcesz odchudzać się na własną rękę, po prostu regularnie dodawaj kefir do swoich zróżnicowanych posiłków – z pewnością wkrótce zauważysz pierwsze efekty!

Zadbaj o swoją odporność, zdrowie układu pokarmowego i kostnego, a także wspomóż odchudzanie! Będzie Cię w tym wspierał całkowicie naturalny produkt, kefir Robico – także w wersji odpowiedniej dla osób z nietolerancją laktozy.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze