fbpx

5 korzyści z picia kefiru

Kefir wlewany z butelki do szklanki
Fot. materiał partnera

Kefir – to znany od wieków produkt mleczarski. Ze względu na smak, który kojarzy się z dzieciństwem, pewnie pijesz go od czasu do czasu lub używasz do potraw. Ale czy znasz wszystkie jego dobroczynne właściwości? Jeśli nie masz pewności, czy kefir jest zdrowy, koniecznie przeczytaj ten artykuł.

Z tekstu dowiesz się:

  • jak kefir może wpływać na odporność organizmu,
  • dlaczego warto stosować kefir na dolegliwości trawienne,
  • jakie składniki kefiru pomagają wzmacniać kości,
  • dlaczego warto wprowadzić kefir do diety na obniżenie złego cholesterolu,
  • jak za pomocą diety kefirowej zrzucić zbędne kilogramy.

Kefir to sfermentowane mleko z dodatkiem tzw. ziaren kefirowych. Jest zaliczany do naturalnych probiotyków i posiada liczne właściwości prozdrowotne. Co ciekawe, mimo że to produkt z rodziny nabiału, możesz zdecydować się na wersję bez laktozy, która działa na organizm równie dobrze, co klasyczna. Mowa o kefirze Robico bez laktozy, który zawiera Lactobacillus rhamnosus – szczep bakterii probiotycznych, które mają korzystny wpływ na Twoje zdrowie i samopoczucie. Przeczytaj dalej i dowiedz się, co konkretnie zyskujesz!

1. Kefir – właściwości związane ze wzmacnianiem odporności

Jeśli miewasz kłopoty z częstymi infekcjami, rozwiązaniem jest regularne, nawet codzienne picie kefiru, który może wspomagać odporność organizmu. W jego składzie znajdują się dobroczynne bakterie, które pracują nad tym, aby utrzymać Twoje zdrowie w dobrej kondycji. Kefir przyda się szczególnie w okresach zwiększonego narażenia na choroby wirusowe, a także może wzmocnić odporność organizmu na działanie szkodliwych bakterii, takich jak E. coli, salmonella i wiele innych.

2. Oczyszczanie jelit kefirem i łagodzenie dolegliwości trawiennych

Wartości odżywcze kefiru są doceniane na całym świecie. Jest on cennym źródłem białka, witaminy B1, B12, K, a także kwasu foliowego, wapnia, magnezu, biotyny i niezbędnych aminokwasów.

Ponadto, kefir działa oczyszczająco i łagodzi dolegliwości trawienne – ze względu na dużą zawartość różnorodnych szczepów pożytecznych bakterii mlekowych o najbardziej pożądanych cechach prozdrowotnych.

Drobnoustroje zawarte w kefirze działają na układ pokarmowy następująco:

  • hamują rozwój chorobotwórczych bakterii, które wywołują np. biegunkę,
  • poprawiają trawienie i wchłanianie składników odżywczych,
  • regulują pracę jelit,
  • zapobiegają wzdęciom.

Po kefir sięgnij więc przy biegunce czy wymiotach, ale także po zjedzeniu ciężkiego i tłustego posiłku. Pamiętaj, że z tych właściwości mogą korzystać także osoby z nietolerancją laktozy. Kefir Robico bez laktozy zawiera dodatkowo dobroczynny szczep bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus. Jest to najlepiej przebadany pod kątem prozdrowotnym szczep bakterii, o potwierdzonym badaniami działaniu wspomagającym m. in. procesy metaboliczne.

3. Picie kefiru jako przeciwdziałanie osteoporozie

Jednym ze skutecznych sposobów profilaktyki osteoporozy jest zapewnianie organizmowi odpowiedniej ilości wapnia. A to właśnie kefir jest naturalnym źródłem tego pierwiastka, wzbogaconym dodatkowo o witaminę K, która bierze udział w jego przyswajaniu. Dzięki regularnemu piciu kefiru dostarczasz organizmowi niezbędnych ilości wapnia, co znacznie zmniejsza ryzyko kłopotów z osteoporozą.

4. Kefir – właściwości związane z obniżaniem poziomu cholesterolu

Z pewnością często słyszysz o tym, jak zły cholesterol wpływa na Twoje zdrowie. Zbyt wysoki poziom we krwi zwiększa ryzyko licznych dolegliwości, a nawet udaru mózgu czy zawału serca. Istnieje wiele suplementów diety, które pomagają obniżyć zły cholesterol, ale leczenie obowiązkowo powinno obejmować też zmianę nawyków żywieniowych i wykształcenie umiejętności wybierania właściwych produktów spożywczych. Do swojego codziennego jadłospisu wprowadź na stałe m. in. kefir. Jego korzystny wpływ na funkcjonowanie przewodu pokarmowego przekłada się na prawidłowy metabolizm organizmu i ograniczenie wchłaniania się cholesterolu z pożywienia.

5. Kefir – odchudzanie znacznie ułatwione

Na koniec zostawiliśmy dla Ciebie jedną z najciekawszych właściwości kefiru. Nie każdy o tym wie, ale ten naturalny produkt pomaga organizmowi nie tylko w oczyszczeniu z toksyn, ale także w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Dzieje się tak za sprawą skutecznego wspierania przemiany materii i działania przewodu pokarmowego.

Powstała nawet specjalna dieta, nazywana kefirową. Opiera się ona na dodawaniu kefiru do każdego posiłku, a nawet – w bardziej radykalnej wersji – zastępowaniu nim posiłków przez 5 dni. Pamiętaj jednak, że druga z tych opcji powinna być skonsultowania się z lekarzem. Jeśli chcesz odchudzać się na własną rękę, po prostu regularnie dodawaj kefir do swoich zróżnicowanych posiłków – z pewnością wkrótce zauważysz pierwsze efekty!

Zadbaj o swoją odporność, zdrowie układu pokarmowego i kostnego, a także wspomóż odchudzanie! Będzie Cię w tym wspierał całkowicie naturalny produkt, kefir Robico – także w wersji odpowiedniej dla osób z nietolerancją laktozy.

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze