1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Czym jest medycyna ekologiczna

Medycyna ekologiczna dzieli się na dwa podstawowe działy: medycynę żywienia i medycynę środowiskową. (Fot. iStock)
Pojawiają się nowe choroby. Mówi się o nich „cywilizacyjne”. Mamy wysyp alergii, chorób autoimmunologicznych, psychosomatycznych. Bywa też, że lekarze są bezradni: pacjent wyniki ma dobre, a jednak cierpi. Odpowiedzią może być medycyna ekologiczna. Opowiada o niej książka dr Jenny Goodman „Sezon na zdrowie”.

Jenny Goodman, brytyjska lekarka, opowiada, że kiedy studiowała medycynę, nurtowały ją trzy podstawowe pytania: Co wywołuje choroby? Jak możemy chorobom zapobiegać? Jak leczyć chorych? Twierdzi, że kiedy odbierała dyplom, dalej nie znała odpowiedzi na dwa pierwsze, co do trzeciego – zyskała wiedzę, która jej nie satysfakcjonowała. Przeszkadzało jej to, że nazwy podstawowych leków zaczynają się od „przeciw” albo „anty”. Mamy więc środki przeciwzapalne, przeciwpsychotyczne, antyhistaminowe, antydepresyjne itd. Tak jakby lekarze dostawali do ręki broń jedynie przeciw patologicznym procesom zachodzącym w organizmie, nikt natomiast nie zajmuje się tym, jak wspierać organizm, by sam walczył albo – by nie chorował. Zwłaszcza że do gabinetu dr Goodman trafiali ludzie już poważnie chorzy, którym, jak sądziła, pomoc należała się na znacznie wcześniejszym etapie. Po kilkunastu latach odkryła grupę lekarzy myślących tak jak ona. Zrzeszyli się oni w British Society for Ecological Medicine, czyli w stowarzyszeniu lekarzy zajmujących się medycyną ekologiczną.

Skończyła prowadzone przez nich szkolenie i sama zaczęła pracę w nurcie medycyny ekologicznej.

Co to właściwie takiego?

Medycyna ekologiczna – bez specjalizacji

Jeśli masz kłopoty z sercem, idziesz do kardiologa. Problemy z nogą? Pomoże ortopeda. Boli ucho? Oczywistym adresem jest laryngolog. Dzisiejsza medycyna to dziedzina wysoko wyspecjalizowana. Są nawet specjalizacje w obrębie specjalizacji. Medycyna ekologiczna specjalizacją nie jest. Lekarz widzi tu człowieka jako całość. Przygląda się pacjentowi, zastanawia się, jak jego styl życia, sposób odżywiania, środowisko, w jakim żyje, wpływają na jego zdrowie i na jakość życia. I wierzy pacjentowi. Jeśli ten mówi, że nie czuje się dobrze, to choćby wyniki badań laboratoryjnych były w normie – zamienia się w śledczego, by wyjaśnić przyczyny tego złego samopoczucia. Zwłaszcza że – jak podkreśla dr Goodman – wielu występujących dziś chorób nie opisano jeszcze w podręcznikach, a jednak one istnieją.

Medycyna ekologiczna dzieli się na dwa podstawowe działy: medycynę żywienia i medycynę środowiskową.

Środowisko, w którym dziś żyjemy, wygląda inaczej niż 50 czy 100 lat temu. Świat jest zanieczyszczony. To żadna nowość. Spaliny, smog, zanieczyszczone rzeki, powietrze, ziemia. Chemia w kosmetykach, w chemii gospodarczej. W toku ewolucji nie zostaliśmy na to przygotowani. Medycyna środowiskowa zajmuje się więc tym, jak nauczyć się omijać czy zmniejszać zagrożenia, jak zastępować – tam, gdzie mamy wybór – produkty szkodliwe ich naturalnymi zamiennikami. Czyli – jak zdrowiej żyć.

Medycyna żywienia z kolei uczy nas, jak dostarczać sobie tego, co wartościowe. Co nas naprawdę karmi i co buduje na dłuższą metę nasze zdrowie i naszą odporność. Czyli – co minimalizuje ryzyko zachorowania. I, rzecz jasna, nie ma to nic wspólnego z żadną aktualnie modną dietą. Bo wszystko zależy od masy czynników. Od naszego wieku, trybu życia, stanu zdrowia, rodzaju pracy, a także od pory roku. I nic nie jest na zawsze – wraz ze zmianą jednego czy kilku czynników konieczna może się stać zmiana stylu żywienia.

Jenny Goodman napisała książkę, by – jak mówi – pomóc ludziom uniknąć współczesnych epidemii. A tych jest cała długa lista. Nie ma na niej koronawirusa, są za to choroby takie, jak choćby: alergie, cukrzyca, demencja, depresja, endometrioza, otyłość, trądzik… Choroby z różnych dziedzin, a jednak lekarka widzi ich przyczyny właśnie w środowisku, odżywianiu, stylu życia.

Jeśli takie podejście jest wam bliskie, sięgnijcie po tę książkę.

Dr Jenny Goodman, „Sezon na zdrowie. Jak nie chorować w toksycznym świecie”, wyd. Wielka Litera

Share on Facebook Send on Messenger Share by email

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze