1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA

Harmonia w odżywianiu przy szybkim trybie życia. Czy to możliwe?

(Fot. materiały partnera)
(Fot. materiały partnera)
Harmonia w życiu to temat poruszany obecnie bardzo często. Jedni twierdzą, że nie ma możliwości, by utrzymać balans w każdym aspekcie życia, bo zawsze zdobywamy coś kosztem czegoś innego. Inni twierdzą, że jak najbardziej jest to możliwe, ale trzeba przy tym nieźle uważać.

W naszym języku słowa te niosą za sobą skojarzenia z czymś idealnym, a przecież nie o to w tym wszystkim chodzi! Gdyby więc zamienić je na coś innego, jak na przykład: nie popadaj ze skrajności w skrajność. Dodajmy do tego: uporządkuj najważniejsze aspekty swojego życia… i chyba mamy już rozwiązanie naszego problemu. Założenie „albo wszystko, albo nic” często jest zgubne, a zero-jedynkowe myślenie wcale nie zagwarantuje nam lepszego i mniej skomplikowanego życia. Dlatego nie stawiajmy na jednej szali słów „balans” i „harmonia”, a na drugiej „chaos” i „bałagan”. Nie jesteśmy idealni i możliwe, że idealnymi nigdy nie będziemy – co nie oznacza, że równowagi w życiu nie osiągniemy. Jest przecież tyle sposobów, dzięki którym poczujemy się lepiej sami ze sobą!

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Porządek w życiu najlepiej zacząć od porządków na swoim talerzu. To, co jesz, jest bardzo istotne, przekłada się bowiem na dobre samopoczucie, a dobre samopoczucie to lepiej podejmowane decyzje, lepszy kontakt z otoczeniem czy najzwyczajniej w świecie wyższa jakość naszej pracy. Wielu dietetyków wypowiada się na temat tego, że podstawą harmonii jest równowaga w odżywianiu i od tego najlepiej zacząć pracę nad bardziej świadomym życiem. Tyczy się to także wszelkich diet redukcyjnych, które – niestety – skutkują niedoborem witamin i minerałów, a w konsekwencji pogorszeniem stanu zdrowia. Pomoc staje się więc zagrożeniem – dlatego nie można do tego podejść bez żadnej refleksji.

Tylko jak zacząć dobrze jeść, jeśli trzy czwarte swojego dnia przebywasz poza domem i nie masz dostępu do kuchni albo w ogóle nie lubisz gotować? Czy da się jeść zdrowo na mieście?

Odpowiedź na to pytanie brzmi: oczywiście, że tak! Obecnie w Polsce coraz więcej restauracji zaczyna wprowadzać menu z konkretnymi oznaczeniami alergenów, ale także rozpisuje kaloryczność posiłków i ich wartości odżywcze. Pierwszym krokiem ku lepszemu żywieniu „w terenie” jest więc wybieranie restauracji, które proponują swoim klientom takie tabelki.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Możemy Wam podpowiedzieć, że do takich miejsc zalicza się właśnie Subway, który i tak słynie ze swojego konceptu przyrządzania sandwiczy na oczach klienta i zgodnie z jego życzeniem. Suby komponowane są ze świeżych warzyw, mięs i wędlin, układanych na świeżo wypiekanym pieczywie.

Na stronie Subway w Polsce – – przy każdym posiłku można znaleźć dokładną rozpiskę wartości odżywczych i kaloryczność poszczególnych dań.

Najnowsza premiera Signature wrapa i sałatki z podwójną porcją tuńczyka i sera odbyła się w Warszawie przy takich właśnie hasłach jak balans i równowaga. Influencerzy i dziennikarze zostali zaproszeni na sesję jogi na dachu w samym centrum Warszawy.

Dlaczego joga i Subway?

Joga to staroindyjski system filozofii dążący do integracji umysłu, ciała i ducha, a co za tym idzie – osiągnięcia równowagi w życiu. Nowe propozycje od Subway skierowane są nie tylko do młodych albo zapracowanych osób, ale też do tych, które starają się zachować równowagę w odżywianiu, nie popadając w żywieniowe skrajności. Przeznaczone są także dla tych, którzy nie mają czasu, by przygotowywać obiad w domu, a jedzenie wysokotłuszczowych i wysokowęglowodanowych posiłków nie wpisuje się w ich dbałość o równowagę w codziennej diecie. Balans w żywieniu jest równie ważny co nasza wewnętrzna harmonia. Śmiało zatem można postawić w jednej linii harmonię wewnętrzną i zrównoważoną formę odżywiania. Dzięki rozszerzonej ofercie Subway pozwala na zachowanie lekkości wszystkim jedzącym posiłki na mieście.

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Nowa, lekka oferta od Subway idealnie wpasowuje się w koncepcję zachowania balansu i równowagi w odżywianiu.

Wrapy to idealny zamiennik tradycyjnego pieczywa. Przygotowany w Subway Signature wrap to cienki zawijany pszenny placek z pomidorami i bazylią. W środku znajdziemy miks podwójnego tuńczyka z majonezem o wyjątkowo kremowej konsystencji. Rozpływający się w ustach smak przełamują oliwki z papryczkami jalapeño. Ten lekko ostry akcent łagodzą podwójny ser cheddar i mozzarella.

Lżejszą alternatywą dla wrapa jest równie sałatka, której bazą jest także podwójny tuńczyk oraz mozzarella i cheddar. To propozycja bez dodatkowego glutenu, za to z chrupiącą papryką, cebulą i pieprzem.

Tak skomponowane nowe dania Subway z podwójną dawką protein są doskonałą propozycją na mały lub duży głód, a ponadto – jak już wspomnieliśmy – sprzyjają dbaniu o równowagę w codziennym żywieniu. Nic tylko smakować!

(Fot. materiały partnera) (Fot. materiały partnera)

Składniki Subway Signature Wrap: bazyliowo-pomidorowy pszenny wrap, podwójna porcja tuńczyka, majonez, podwójny ser cheddar i mozzarella, sałata, pieprz, cebula, papryczki jalapeño, oliwki, ziarenka pieprzu.

  • Wrap: 318 g, w tym: węglowodany – 52 g, białko – 36 g, tłuszcze – 33 g – total: 652 kcal

Składniki Subway Signature Salad: sałata, papryka, podwójna porcja tuńczyka, majonez, podwójny ser cheddar i mozzarella, pieprz, cebula, papryczki jalapeño, oliwki, ziarenka pieprzu.

  • Sałatka: 325 g, w tym: węglowodany – 10 g, białko – 31 g, tłuszcze – 28 g, total – 407 kcal

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze