1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie
  4. >
  5. Problemy z żołądkiem spowodowane stresem – jak skomponować dietę?

Problemy z żołądkiem spowodowane stresem – jak skomponować dietę?

Jak wspomagać zestresowany żołądek? - Mniejsze porcje, jedzenie gotowane lub pieczone, odpowiednio dobrane produkty. (fot. iStock)
Ogrom spraw do załatwienia, pośpiech i zbyt mało czasu, by wszystkiemu sprostać, sprawiają, że coraz więcej ludzi odczuwa negatywne skutki stresu. Problemy pojawiają się, gdy reakcje stresowe trwają przez dłuższy czas. Żołądek zwykle odczuwa je w pierwszej kolejności.

Przy przedłużającym się stresie ciało jest w stanie podwyższonej gotowości - poziom adrenaliny i innych hormonów stresu w krwiobiegu jest wysoki i nie wraca do normalnego stanu. To zamieszanie hormonalne powoduje obniżenie odporności organizmu, wzrost napięcia mięśniowego i ciśnienia krwi. Pod wpływem adrenaliny w żołądku wydzielają się większe ilości kwasów trawiennych, wyściełająca go błona śluzowa staje się bardzo wrażliwa na ich działanie. Dlatego czujemy pieczenie w dołku, zgagę, ból.

Długotrwałe napięcie zwiększa prawdopodobieństwo utrwalenia się tych dolegliwości. Skutkiem stresu najczęściej są choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej, nadwrażliwość jelita grubego, przewlekłe zaparcia.

Każdy z nas musi nauczyć się radzenia sobie ze stresem. Jednym z czynników, które w tym pomagają, jest odpowiednia dieta.

Jakie produkty będą działać najkorzystniej (wzmacniająco i uspokajająco) na organizm? Przede wszystkim owoce, warzywa, zielone warzywa liściaste, kiełki, pełne ziarno, brązowy ryż, rośliny strączkowe, zioła. Warto wybierać takie, które w jakimś stopniu niwelują skutki stresu.

Na szczególną uwagę zasługują:

  • seler naciowy - zawiera związki uspokajające i obniża ciśnienie krwi; dobrze zjadać kilka gałązek selera dziennie i pić soki, w których się znajduje;
  • kapusta - dostarcza witaminy A, C, E, betakaroten i selen, które mają właściwości przeciwutleniające, czyli niwelują działanie wolnych rodników uwalnianych w stresie oraz pomagają przy przekształceniu tryptofanu w serotoninę, czyli wpływają na poprawę nastroju;
  • ogórek - wspomaga trawienie, działa oczyszczająco na wątrobę i jelita; zaleca się picie soków warzywnych w których składnikiem jest seler i/lub ogórek;
  • zielone szparagi - wpływają na stan wątroby, utrzymując jej funkcję na optymalnym poziomie;
  • awokado – zawiera duże ilości żelaza i miedzi wzmacniających regenerację czerwonych krwinek, co zapobiega zmęczeniu;
  • kiełki, zielone warzywa liściaste i pełne ziarno - warto je spożywać ze względu na zawartość magnezu, którego brak jest jednym ze skutków stresu;
  • warzywa strączkowe, brązowy ryż, natka pietruszki i warzywa zielone - mają dużo witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
  • owoce jagodowe: maliny, jagody, truskawki, borówki, jeżyny;
  • pestki słonecznika, sezam, migdały – dobrze namoczyć przed jedzeniem, ponieważ to ułatwia trawienie
  • herbaty zmniejszające napięcie: rumianek, melisa.

Pokarmy takie, jak: kawa, herbata, czekolada, czerwone mięso, cukier, sól, słodycze, produkty mięsne-wędliny, nabiał, biała mąka, alkohol, pikantna żywność, żywność smażona, wszelkie napoje gazowane i konserwanty spożywane w nadmiarze działają pobudzająco i mogą zwiększać stres.

Zalecane jest regularne jedzenie, 5 - 6 razy dziennie, wtedy, gdy człowiek jest głodny. W trakcie jedzenia trzeba pamiętać o dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa - żołądek nie ma zębów! Należy odpowiednio łączyć pokarmy, czyli w jednym posiłku jeść warzywa z białkami lub warzywa z węglowodanami. W takim zestawie jedzenie jest łatwostrawne. Ponadto ważny jest sposób przygotowania żywności – najlepiej, by potrawy były gotowane lub duszone.

Przykładowy jadłospis dla osób, u których stres objawia się bólami żołądka:

Śniadanie 7.30

  • Kasza jaglana pikantna lub na słodko

II śniadanie 10.30

  • Owoce sezonowe, np. 0,5 litra malin, jagód lub pieczone jabłka/ kompot owocowy

Obiad 13.00

  • Zupa brokułowa
  • Purée z prosa z sałatką z buraków

Podwieczorek 15.00

  • Seler naciowy lub cykoria z sosem z awokado

Kolacja 18.30

  • Potrawka z fasoli adzuki z warzywami.

Urszula Mijakoska: dyplomowany technolog żywienia człowieka, dietetyk, pierwszy diet coach w Polsce.

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze