Depresja. Jedzenie, które leczy

Jak przestać wypierać emocje? Jak skontaktować się z własnymi uczuciami? Jak nie wpaść w sidła depresji? I co być może najważniejsze: co zrobić kiedy się już w nie wpadło? Na te wszystkie pytanie znaleźć można odpowiedź w książce Depresja. Jedzenie, które leczy trzeciej już części serii poświęconej tematyce leczenia nie tylko przez pożywienie. Karolina i Maciej Szaciłło, eksperci od zdrowego żywienia oraz ekologicznego trybu życia, korzystając z najstarszego systemu medycznego ajurwedy oraz współczesnej dietetyki, radzą, w jaki sposób przeciwdziałać depresji, jak podnieść życiową energię oraz jak odróżnić depresję od okresowego spadku nastroju.

Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że do 2020 roku depresja będzie drugą najczęstszą przyczyną śmiertelności na świecie! Choruje na nią ponad 150 milionów ludzi. I choć ciężko jest określić dokładną liczbę, jedno jest pewne. Skala zjawiska rośnie z roku na rok. Dotyka coraz młodszych, coraz bardziej bezradnych i… smutnych. Zdobyła już nawet niechlubne miano epidemii XXI wieku. Epidemii, która podobno dotyczy dwa razy częściej nas kobiet.

Całe menu w „Depresja. Jedzenie, które leczy”, podobnie jak wszystkie wskazówki dietetyczne, sugerowana suplementacja (m.in. wielokrotnie wspominanej witaminy B12), zioła czy techniki oddechowe oraz medytacje, szczególnie w przypadku poważnych zaburzeń i przewlekłych chorób (jakim jest depresja), należy skonsultować z lekarzem (prowadzącym lub integracyjnym, czyli łączącym medycynę naturalną z konwencjonalną). Może on również pomóc wybrać optymalną dietę.

Jak pisze Alexander Lowen, światowej sławy psychiatra, psychoterapeuta i twórca bioenergetyki, na którego będziemy się bardzo często powoływać w naszej książce, depresji nie wywołuje smutek. U podłoża tej choroby leży przede wszystkim brak kontaktu z własnym smutkiem. Również brak kontaktu ze wspomnianym żalem, lękiem i pojawiającą się w jego następstwie złością. Słowem brak kontaktu z własnymi emocjami. Wypieranie ich, „zamiatanie ich pod dywan”, udawanie, że nie istnieją.

Karolina i Maciej Szaciłło w kolejnych rozdziałach książki Depresja. Jedzenie, które leczy przeprowadzają czytelników przez tę trudną do zdiagnozowania chorobę jaka jest depresja. Pokazują jak korzystając z wielu naturalnych narzędzi, powrócić do życiowej równowagi. Bo to ona, jak podkreśla Medycyna Wschodu, jest warunkiem zdrowia i… szczęścia. Leczenia poprzez odpowiednio dobrane mieszanki ziół i zabiegi olejowe, które podpowiada licząca sobie ponad 5 tysięcy lat ajurweda (najstarsza nauka o zdrowiu) to tylko kilka z obszarów, które mogą wpłynąć na wsparcie nastroju. Autorzy dużo uwagi poświęcają w książce na pracy z emocjami. Zaglądania do środka, konfrontowania się z tym co w nas piękne i co w nas trudne. Przyglądania się przeróżnym, skomplikowanym mechanizmom i uwarunkowaniom emocjonalnym, które najczęściej zostały ukształtowane w dzieciństwie. Mechanizmom, u podstawy których leży… brak miłości. Rozpaczliwe pragnienie bycia kochanym.

Przedstawimy link pomiędzy wysokim poziomem energii, a szczęściem. I odwrotnie: zależność między „słabo naładowaną baterią życiową”, a depresją. Ponad wszelką wątpliwość wykażemy, że naszego zdrowia (zarówno psychicznego, jak i fizycznego) nie powinniśmy, rozpatrywać jednotorowo. Skupiając się wyłącznie na ciele lub na umyśle. To ciało, umysł (i emocje), energia (innymi słowy duch) i poziom społeczny składają się na tę skomplikowaną strukturę, którą jesteśmy.

Podobnie jak poprzednie książki, Jedzenie, które leczy czy Zdrowa tarczyca. Twoja droga do równowagi hormonalnej książka, Depresja. Jedzenie, które leczy zdecydowanie wykracza poza zwykły poradnik zdrowego odżywiania. Nadzór merytoryczny nad całym menu przedstawionym w książce objęła Emilia Lorenc, diagnosta laboratoryjny, doradca dietetyczny i biolog molekularny. Z kolei starożytną mądrość medycyny wschodu reprezentuje Przemek Wardejn, wieloletni przyjaciel autorów, a ponad to konsultant ajurwedyjski z 15 letnim stażem, trener interpersonalny, nauczycielem medytacji i instruktor jogi.

W książce Depresja. Jedzenie, które leczy znajdziesz m.in.:

  • 80 przepisów na główne posiłki i przekąski, a także kiszonki, mieszanki przypraw, naturalne suplementy oraz napoje podnoszące poziom energii
  • Książkę uzupełniają przykłady technik oddechowych, medytacji oraz zabiegów olejowych.

Karolina i Maciej Szaciłło są ekspertami od zdrowego żywienia oraz ekologicznego typu życia. Wspólnie prowadzą kursy, szkolenia i warsztaty zdrowego gotowania oraz zajęcia związane z medytacją i ćwiczeniami oddechowymi. Maciej od lat gotuje dla widzów w znanych i lubianych programach telewizyjnych. Napisali (razem lub z innymi autorami) kilka poradników dietetycznych koncentrujących się na zdrowym, oczyszczającym organizm jedzeniu. Są autorami popularnych poradników dietetycznych, m.in. Jedzenie, które leczy, Zdrowa tarczyca, Dieta Raw Food (wszystkie pozycje wydane przez Wydawnictwo Zwierciadło).

Depresja. Jedzenie, które leczy

Premiera: 22 sierpnia 2018 r.

Książka dostępna na stronie www.ksiegarnia.zwierciadlo.pl i w dobrych księgarniach

Cena: 49,90 zł