Ogrom spraw do załatwienia, pośpiech i zbyt mało czasu, by wszystkiemu sprostać, sprawiają, że coraz więcej ludzi odczuwa negatywne skutki stresu. Problemy pojawiają się, gdy reakcje stresowe trwają przez dłuższy czas. Żołądek zwykle odczuwa je w pierwszej kolejności.
Przy przedłużającym się stresie ciało jest w stanie podwyższonej gotowości - poziom adrenaliny i innych hormonów stresu w krwiobiegu jest wysoki i nie wraca do normalnego stanu. To zamieszanie hormonalne powoduje obniżenie odporności organizmu, wzrost napięcia mięśniowego i ciśnienia krwi. Pod wpływem adrenaliny w żołądku wydzielają się większe ilości kwasów trawiennych, wyściełająca go błona śluzowa staje się bardzo wrażliwa na ich działanie. Dlatego czujemy pieczenie w dołku, zgagę, ból.
Długotrwałe napięcie zwiększa prawdopodobieństwo utrwalenia się tych dolegliwości. Skutkiem stresu najczęściej są choroby wrzodowe żołądka i dwunastnicy, zapalenie błony śluzowej, nadwrażliwość jelita grubego, przewlekłe zaparcia.
Każdy z nas musi nauczyć się radzenia sobie ze stresem. Jednym z czynników, które w tym pomagają, jest odpowiednia dieta.
Jakie produkty będą działać najkorzystniej (wzmacniająco i uspokajająco) na organizm? Przede wszystkim owoce, warzywa, zielone warzywa liściaste, kiełki, pełne ziarno, brązowy ryż, rośliny strączkowe, zioła. Warto wybierać takie, które w jakimś stopniu niwelują skutki stresu.
Na szczególną uwagę zasługują:
- seler naciowy - zawiera związki uspokajające i obniża ciśnienie krwi; dobrze zjadać kilka gałązek selera dziennie i pić soki, w których się znajduje;
- kapusta - dostarcza witaminy A, C, E, betakaroten i selen, które mają właściwości przeciwutleniające, czyli niwelują działanie wolnych rodników uwalnianych w stresie oraz pomagają przy przekształceniu tryptofanu w serotoninę, czyli wpływają na poprawę nastroju;
- ogórek - wspomaga trawienie, działa oczyszczająco na wątrobę i jelita; zaleca się picie soków warzywnych w których składnikiem jest seler i/lub ogórek;
- zielone szparagi - wpływają na stan wątroby, utrzymując jej funkcję na optymalnym poziomie;
- awokado – zawiera duże ilości żelaza i miedzi wzmacniających regenerację czerwonych krwinek, co zapobiega zmęczeniu;
- kiełki, zielone warzywa liściaste i pełne ziarno - warto je spożywać ze względu na zawartość magnezu, którego brak jest jednym ze skutków stresu;
- warzywa strączkowe, brązowy ryż, natka pietruszki i warzywa zielone - mają dużo witamin z grupy B niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania mózgu.
- owoce jagodowe: maliny, jagody, truskawki, borówki, jeżyny;
- pestki słonecznika, sezam, migdały – dobrze namoczyć przed jedzeniem, ponieważ to ułatwia trawienie
- herbaty zmniejszające napięcie: rumianek, melisa.
Pokarmy takie, jak: kawa, herbata, czekolada, czerwone mięso, cukier, sól, słodycze, produkty mięsne-wędliny, nabiał, biała mąka, alkohol, pikantna żywność, żywność smażona, wszelkie napoje gazowane i konserwanty spożywane w nadmiarze działają pobudzająco i mogą zwiększać stres.
Zalecane jest regularne jedzenie, 5 - 6 razy dziennie, wtedy, gdy człowiek jest głodny. W trakcie jedzenia trzeba pamiętać o dokładnym przeżuwaniu każdego kęsa - żołądek nie ma zębów! Należy odpowiednio łączyć pokarmy, czyli w jednym posiłku jeść warzywa z białkami lub warzywa z węglowodanami. W takim zestawie jedzenie jest łatwostrawne. Ponadto ważny jest sposób przygotowania żywności – najlepiej, by potrawy były gotowane lub duszone.
Przykładowy jadłospis dla osób, u których stres objawia się bólami żołądka:
Śniadanie 7.30
- Kasza jaglana pikantna lub na słodko
II śniadanie 10.30
- Owoce sezonowe, np. 0,5 litra malin, jagód lub pieczone jabłka/ kompot owocowy
Obiad 13.00
- Zupa brokułowa
- Purée z prosa z sałatką z buraków
Podwieczorek 15.00
- Seler naciowy lub cykoria z sosem z awokado
Kolacja 18.30
- Potrawka z fasoli adzuki z warzywami.
Urszula Mijakoska: dyplomowany technolog żywienia człowieka, dietetyk, pierwszy diet coach w Polsce.