fbpx

Jak jeść mniej i schudnąć?

jak schudnac
123rf.com

Walka z nadmiarem kilogramów często jest drogą przez mękę. Pięć sposobów na wytrwanie w diecie lub postanowieniach związanych ze zdrowym trybem życia podpowiada Agata Szmajduch, dietetyk medyczny z Instytutu FRAIS w Katowicach.

1.Załóż dzienniczek żywności

Niewielki notes i długopis – tyle trzeba, by stworzyć codzienny dzienniczek żywności. Ważne jest, by prowadzić go skrupulatnie. Zapisujemy każdą porcję posiłku i wszystkie przekąski, bez względu na to, czy są to dobre czy złe produkty żywnościowe. Notujemy również każdy spożywany płyn, zaznaczając, czy były słodzony, czy nie, a także zaznaczamy, w jakich godzinach poszczególne produkty pojawiły się w naszym menu. Po kilku dniach przeglądamy wcześniejsze zapisy i analizujemy, które z przekąsek były zupełnie zbędne, niezdrowe. Dzięki notatkom w dzienniczku możemy stworzyć jadłospis na kolejne dni. Jeśli np. w pracy o godzinie 10:00 sięgamy po drożdżówkę, zastąpmy ją owsianką, jogurtem z musli lub bananem i garścią orzechów. Dzienniczek pozwala także dostrzec w których momentach najtrudniej zachować nam dietę i kiedy organizm domaga się dodatkowej dawki energii, a także które produkty musimy odrzucić.

2. Unikaj jedzenia z dużych opakowań

Czasem ciężko ulec pokusie. Na stole pojawia się paczka ciastek, koło komputera kładziemy pudełko krakersów a do filmu bierzemy paczkę chipsów. Skupieni na pracy, filmie, grze, rozmowie nie zauważamy jak kolejne porcje jedzenia lądują w naszych żołądkach, zanim zorientujemy się, że pochłonęliśmy całe opakowanie. Dietetyk Agata Szmajduch radzi, żeby przede wszystkim unikać bezmyślnego jedzenia przy okazji innych czynności. Oglądając telewizję albo siedząc przed komputerem jemy za dużo i za szybko. Tymczasem posiłki należy celebrować, skupić się na jedzeniu cieszyć się nim. Jeśli nie możemy wyeliminować przekąsek, podzielmy je na małe porcje, ale pamiętajmy również o zamiennikach: np. prażone musli, orzechy, chipsy z selera zamiast chipsów wysoko przetworzonych.

3. Jedz tylko przy stole

Bardzo ważne jest miejsce spożywania posiłku. Najlepiej ograniczyć się do stołu: kuchennego, kawiarnianego czy w jadalni, ale niech stół będzie jedynym meblem kojarzącym się z jedzeniem. Jeśli podjadamy, leżąc na sofie, siedząc w fotelu, przed komputerem czy w łóżku, to skupieni najczęściej na innych czynnościach, nie kontrolujemy poziomu głodu i tego, ile zjadamy. Często również w tych miejscach sięgamy po przekąski z nudów, dla zredukowania stresu, a nie z faktycznej potrzeby zaspokojenia apetytu. Dlatego najlepiej powiązać posiłki nie tylko z odpowiednimi godzinami, ale także miejscem. Dodatkowych chwytem może być zastosowanie mniejszych talerzy. Optycznie będą wydawały się pełne, ale zmieści się na nich mniejsza porcja.

4. Usuń przekąski z zasięgu wzroku

Najprostszą metodą uniknięcia podjadania między posiłkami jest usunięcie z domu lub biura wszystkich przekąsek. Jeśli jednak jest to niemożliwe, spróbujmy schować z zasięgu wzroku wszystko to, co nas kusi. Pochowajmy przysmaki głęboko w szafach, aby nie „patrzyły” na nas i nie „przyzywały” do siebie. To samo dotyczy obiadów. Jeśli mamy tendencję do dokładek, nie stawiajmy garnków na stole, gdzie tylko jeden ruch dzieli nas od dołożenia na talerz kolejnej łyżki ziemniaków lub klopsików. Lepiej sprawdzi się nałożenie odpowiedniej porcji bezpośrednio na talerz.

5. Nie rób odstępstw

Postaraj się nie robić odstępstw od diety. Im więcej ich będzie, tym trudniejsze będzie wytrwanie w diecie. Jeden cukierek potrafi zrujnować cały misternie układany plan i tygodnie wyrzeczeń. Przestań się usprawiedliwiać: bo jestem na wakacjach, bo przyjechali znajomi, bo mam urodziny, bo się zmarnuje, bo mi smutno, bo teściowa się obrazi, jak nie zjem. – Dieta jest sposobem na życie. Nie możemy przestrzegać jej przez tydzień, a w weekend wpaść do sieci fast foodów i zjeść potężny zestaw. Nie ma też nic gorszego niż głodzenie się i jedzenie na zmianę. Nie dość, że działania te nie przyniosą rezultatów, to może prowadzić do przybrania na wadze wskutek efektu jo-jo. Warto dobrać wraz z dietetykiem taki jadłospis, który nie będzie zbyt restrykcyjny i znaleźć potrawy, dzięki którym zachowamy przyjemność jedzenia – kończy dietetyk z Instytutu FRAIS.

na podst.mat.pras. Instytutu FRAIS

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze