fbpx

Masło Ghee

Masło Ghee
Masło Ghee ze względu na swoje właściwości stało się również popularne w Polsce. (fot. iStock)

Rytuał „masła ghee” jest dla mnie głębokim duchowym doświadczeniem, ale jego strawienie jest niewątpliwie wyłącznie fizycznym doznaniem. Pierwszego dnia wypijam tylko 1/8 szklanki, następnego już podwójną dawkę, następnego jeszcze więcej, aż ostatniego, siódmego dnia, wypijam całą szklankę tego oleistego płynu.

Masło ghee zwiększa tzw. ogień trawienny, dzięki czemu poprawia się nasz metabolizm, ciało utrzymuje prawidłową dla siebie wagę (osoby z nadwagą tracą na wadze, a osoby z niedowagą poprawiają wagę). Masło ghee pomaga też w absorpcji i wchłanianiu wartości odżywczych zawartych w pokarmie, doprowadzając te wartości odżywcze do samej tkanki. Według ajurwedy choroby zaczynają się w tkance, więc dostarczanie jej wartości odżywczych jest bardzo istotne, bo wpływa bezpośrednio na jej wzmocnienie.

Ghee wzmacnia pracę mózgu, poprawia pamięć, działa regenerująco na układ nerwowy, dzięki czemu już po kilku dniach regularnego spożywania zaczynamy odczuwać jego kojący wpływ na nasz stan psychiczny. Masło naoliwia stawy i tkankę łączną, dzięki czemu ciało jest bardziej elastyczne.

Magia masła ghee polega na tym, że nadaje ono żywności smak, który w jakiś nie do opisania sposób powoduje, że staje się ona lepsza, uzdrawiająca. Najlepiej określiła to jedna z pań, która na jednych z moich warsztatów gotowania według zasad ajurwedy, jedząc świeżo przygotowany posiłek (oczywiście z ¨użyciem masła ghee), powiedziała, „Ja, jedząc tę potrawę, czuję się lepszą osobą”. To jest wartość masła ghee – uzdrawiającego, kojącego, powodującego, że nasze całe ciało czuje się w pełni zatroszczone.

Ajurweda zaleca też stosowanie innych olejów zewnętrznie i wewnętrznie, np.oleju kokosowego do gotowania. Olej kokosowy również wpływa bardzo korzystnie na nasz organizm. Jest też zalecany do użytku zewnętrznego poprzez wsmarowanie w ciało pół łyżeczki oleju przed kąpielą – to pomaga oczyścić się z hormonów, które wydzielamy z potem.

Jak przyrządzić masło ghee w domu?

  • Do garnka o grubym dnie wrzuć dwie kostki masła i rozpuść je na średnim ogniu, uważając, aby nie przypalić masła.
  • Gdy masło się rozpuści, zmniejsz ogień do minimum. Nie przykrywaj garnka. Gotuj ok. 11-15 minut. Na wierzchu podczas gotowania zbierze się szumowina, którą możesz zebrać.
  • Przecedź masło przez sitko lub gazę, aby odseparować spalone cząstki.
  • Wlej ghee do słoika i trzymaj w temperaturze pokojowej.
  • Zawsze używaj suchej, czystej łyżki do nabierania ghee ze słoika.
  • Stosuj masło ghee zawsze w formie podgrzanej, dodając go do zupy, kaszy, ryżu.

Fragment cyklu artykułów Iwony Kozak „Dlaczego pokochałam ajurwedę”?

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze