1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. REKLAMA
  4. >
  5. Rzeżucha - skarbnica witamin

Rzeżucha - skarbnica witamin

123rf.com
123rf.com
Rzeżucha dodawana do potraw wzmacnia włosy i paznokcie. Ma również działanie odmładzające. Przemywanie skóry sokiem z rzeżuchy pomaga pozbyć się trądziku.

Rzeżucha to prawdziwy skarb w zasięgu ręki.Łatwo ją wyhodować, bo niewiele potrzebuje, a hojnie się odwdzięczy. Wystarczy zasiać ją w wilgotnej ligninie, wacie czy ziemi, codziennie podlewać, a co 4 dni dosypywać nowe nasiona. Już po 7–9 dniach będzie cieszyła wzrok i podniebienie. Postaw ją w jasnym i ciepłym miejscu, zapewni ci to stały dostęp do bezcennego źródła witamin i minerałów. Wyrośniętą (do 9 dnia, później zakwita i ma gorzki smak) ścinaj nożyczkami i dodawaj do: zup, sosów,sałatek, surówek, past jajecznych, twarożku i masła. Obejdziesz się wtedy bez soli i innych przypraw. Zalecana porcja to 3−4 łyżeczki rzeżuchy dziennie.

Ma pikantny, intensywny, ostry smak, co nie każdemu może się spodobać, ale warto się do niego przekonać, bo rzeżucha dostarcza organizmowi cennych składników: witaminy A, B1, B2, C, E, K, PP, kwas foliowy, żelazo, wapń, sole mineralne, magnez, chrom, fosfor, łatwo przyswajalny jod i siarkę. Dodawana do sałatek czy kanapek wspomaga pracę trzustki, „oczyszcza” krew, wpływając dobrze na stan skóry, włosów i paznokci (zwalcza trądzik i łojotok), dezynfekuje drogi moczowe, pomaga usunąć toksyny, a nawet przyspiesza trawienie.

Rzeżucha pochodzi z Afryki i Azji, a uprawiano ją już w starożytnej Grecji, Rzymie i Egipcie. Do Polski dotarła ok. XV wieku. Uważana była za lekarstwo, m.in. regulujące zaburzenia tarczycy, a w renesansie leczono nią rwę kulszową i bóle głowy, w wieku XIX zaś była stosowana w profilaktyce gruźlicy. Medycyna ludowa od dawna docenia walory rzeżuchy. Dezynfekowano nią jamę ustną, skórne wypryski i owrzodzenia. Z kolei perscy wojownicy zjadali ją przed wyprawami na polowanie lub wojnę.

Rzeżucha to prawdziwa bomba energetyczna, świetna na wiosnę, gdy wiele osób odczuwa niedobór witamin i minerałów. Zasila organizm, buduje jego odporność. Warto jeść ją przez cały rok – zwłaszcza gdy mieszkasz daleko od morza. Zawarty w niej cenny i łatwo wchłaniany jod łagodzi dolegliwości reumatyczne i jest przydatny w profilaktyce chorób tarczycy. Z kolei siarka nasyca krew, a ta pobudza cebulki włosowe i skórę do odnowy. Świeżym sokiem z rzeżuchy możesz przemywać przebarwienia na skórze lub rozcieńczyć go z wodą i zastosować jako odżywkę do włosów (pobudzi ich wzrost).

Wskazania: Wiosenne wyczerpanie, wypadające włosy, łamliwe paznokcie, wolna  przemiana materii, wysoki poziom cukru we krwi, problemy z trzustką, anemia, dolegliwości tarczycy, reumatyzm, osteoporoza, choroby układu krążenia oraz jako środek dezynfekujący i wspomagający budowanie odporności organizmu.

Przeciwwskazania: Rzeżuchy powinny unikać w nadmiarze osoby ze schorzeniami nerek (działa moczopędnie, co może doprowadzić do zapalenia pęcherza). Najlepiej uzgodnić z lekarzem lub dietetykiem jej bezpieczną dawkę.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze