Zdrowa dieta na lato

123rf.com
  • W czasie upału posiłki przyrządzamy-gotujemy w wysokiej temperaturze przez krótki czas. Tak postępujemy przy smażeniu produktów lub gotowaniu na parze czy duszeniu.
  • Szczególnie latem można przyprawiać żywność ostrymi przyprawami i produktami. Wspaniałe są ostre papryki, świeży imbir, czarny pieprz czy chrzan. Zwracam uwagę na umiarkowane spożywanie ostrych dań, w myśl zasady: co za dużo, to niezdrowo.
  • Wszystkie produkty białkowe, takie jak mięso i przetwory, jaja, duże ilości orzechów będą powodować senność, dlatego w okresie letnim warto jest je ograniczyć. Wielkość porcji także może się zmienić. W upalne dni jemy mniej i jest to naturalna potrzeba ciała, o której często zapominamy. Umiarkowanie to podstawowa zasada zdrowej diety, którą warto kierować się w doborze, sposobie przygotowania i ilości zjadanego pożywienia.
  • W ciepłe letnie poranki na śniadanie można zjadać płatki owsiane lub jaglane zalewane na noc gorącą wodą i rano miksowane w blenderze z razem ze świeżymi truskawkami lub malinami. Polecam też kaszę jaglaną z rukolą, szpinakiem czy roszponką.
  • Wyśmienity obiad w czasie letnich upałów dni to jogurt ekologiczny wymieszany z pokrojonym w małe kawałki świeżym ogórkiem i koperkiem. Do tego kartofelki. Kolejnym szybkim daniem jest gotowana fasolka szparagowa polana gorącą oliwą z oliwek, w której smażę cieniutko pokrojony czosnek lub imbir, a do tego sałatka z ogórków i pomidorów z młodą cebulką z sosem balsamicznym. Fasolkę można zastąpić kalafiorem.
  • Wspaniałe kolacyjne chłodzące danie to kuskus (z pełnego ziarna) z warzywami : papryka, ogórek, świeży imbir, dużo kolendry lub pietruszki czy bazylii. Wszystko to mieszam, dodaję sok z cytryny i oliwę z oliwek lub olej lniany budwigowy. Inny pomysł na kolację to gotowane warzywa z różnymi dipami.
  • Wybornym deserem są oczywiście owoce, które można również podawać w postaci kompotu. Smak kompotu wzbogaci wanilia, cynamon lub szczyptę kolendry oraz sok z cytryny. Gdy zagęścimy całość mąką ziemniaczaną lub mąką z korzenia maranty, będziemy zajadać się pysznym kisielem.

Otrzymujesz tę wiadomość ponieważ Twój adres został zapisany w naszej bazie osób zainteresowanych informacjami z Wydawnictwa Zwierciadło. aby nie otrzymywać wiadomości z grupy mailingowej Zwierciadlo.pl, wypisz się z niej, odwiedzając ten link