fbpx

Imbir na odporność. 5 przepisów

Imbir na odporność
Imbir pomocny jest w leczeniu chorób  wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych. (Fot. Getty Images)

W mitologii hinduskiej imbir przedstawiany jest jako roślina, która pomaga ludziom, zwierzętom oraz innym roślinom. Rosnąc w ogrodzie wytwarza podobno pole energetyczne, wspomagające wzrost i rozwój roślin rosnących w jego pobliżu. Dla nas, w Europie, imbir jest przede wszystkim stosowany na odporność.

Właściwości lecznicze imbiru znane są ze względu na dużą ilość różnych olejków eterycznych. Kłącze imbiru, zarówno świeże jak i suszone, odkaża, zwalcza bakterie chorobotwórcze, pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, odtruwa wątrobę, poprawia ukrwienie kończyn, skóry, mózgu. Imbir działa na odporność. Ma właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe, przeciwzapalne. Pomaga na stany zapalne zatok. Wcierany w skórę działa rozgrzewająco, i przeciwbólowo. Warto wcierać go w skórę przy przeziębieniach, zmarznięciu, reumatyzmie. Pomocny jest w leczeniu chorób wirusowych, grzybiczych i bakteryjnych.

Imbir na odporność – jak przyrządzać, aby zachował swoje właściwości?

Świeże kłącze imbiru należy obrać, umyć i zetrzeć na drobnej tarce, tzw. małych pazurkach, przełożyć do słoiczka, dodać sok z cytryny (tyle, aby imbir był mocno mokry). Tak przygotowany zapas można przechowywać w lodówce przez 5-7 dni. Można dodawać do czarnej i zielonej herbaty lub pić jako sam napar.

Napój imbirowy na odporność: 0,5 łyżeczki imbiru z cytryną zalać gorącą lub ciepłą wodą, dodać do smaku miód. Pić ciepły na czczo oraz w ciągu dnia, najlepiej razem z wiórkami. Można też zaparzyć napój w termosie na cały dzień. Podnosi odporność organizmu, pomaga w oczyszczaniu z toksyn i złogów oraz przy odchudzaniu. Można podawać dzieciom. Trzeba zachować ostrożność przy chorobie wrzodowej oraz zagrożonej ciąży – należy skonsultować z lekarzem.

Nalewka imbirowa (przeciw reumatyzmowi) – 100ml spirytusu i 1łyżka imbiru w proszku. Imbir zalać spirytusem i odstawić na 7 dni. Odfiltrować, trzymać w ciemnej butelce (butelkę można owinąć szczelnie folią aluminiową), smarować stawy.

Do płukania nosa i gardła (przy nieżycie): 2 łyżki świeżego drobno startego imbiru, ewentualnie suszonego zalać roztworem soli fizjologicznej zagotować i odstawić do ostygnięcia, potem odcedzić. Wstrzykiwać do nosa kilka razy dziennie lub płukać gardło.

Imbir, oprócz tego, że stymuluje odporność, ma też właściwości rozgrzewające.

Rozgrzewająca herbata z imbirem wg Pięciu Przemian:

Składniki:

  • czarna herbata,
  • wrzątek,
  • liść laurowy,
  • goździk,
  • imbir starty lub w plasterku.

W tym przepisie bardzo ważna jest kolejność dodawanych składników! Zalej herbatę wrzątkiem. Następnie dodaj kolejno: liść laurowy, goździk a na końcu imbir. Odczekaj kilka minut, aż herbata się zaparzy.

Rozgrzewający napój z imbiru

Składniki:

  • sok z połowy cytryny,
  • cztery plastry świeżego korzenia imbiru,
  • miód według uznania,
  • kardamon,
  • goździki,
  • laska cynamonu.

Obrany i pokrojony w plastry imbir zalać wrzątkiem i pozostawić pod przykryciem – na tym etapie można do imbiru dodać przyprawy: goździki, cynamon lub kardamon. Dopiero po lekkim przestudzeniu napoju możemy dodać miód i cytrynę – wrzątek zabija bowiem wszystkie składniki odżywcze w tych składnikach. Jeśli zależy nam, by napój „naciągał” mocą imbiru – zostawmy korzeń w napoju, jeśli obawiamy się jego mocnego smaku – koniecznie go usuńmy. Idealny na przednówek!

  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze