1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Jak zestawiać produkty? - przykłady

123rf.com
123rf.com
Dzięki diecie niełączenia energię, którą twój organizm dotąd zużywał na trawienie, będziesz mogła wykorzystać na działanie.

Przykładowe dania z dobrze zestawionych produktów

Na śniadanie – np. jajecznicę z szynką (ale bez chleba, to śniadanie białkowe) albo jajecznicę z warzywami (białko plus produkty neutralne). Może też być śniadanie węglowodanowe – kanapka z pełnoziarnistego pieczywa, oliwa i pomidor. Do tego sok warzywny i banan.

Na obiad – np. stek z warzywami, ryba z marchewką, kurczak z zielonymi warzywami, jajka sadzone z warzywami, kasza (ryż) z warzywami, gotowane ziemniaki z gotowanymi warzywami, makaron z warzywami z sosem pomidorowym.

Kolacja – same węglowodany, z dwóch powodów: organizm szybciej je spala, a wysoki poziom cukru czyni nas ospałymi, co ułatwia zasypianie – możesz więc zjeść np. kromkę pełnoziarnistego pieczywa albo wypić sok ze świeżych warzyw czy przekąsić banana.

Przepisy znajdziesz w Internecie, np. na www.zdrowoodchudzeni.pl, w książkach prof. Tombaka lub Gillian McKeith.

I pamiętaj – co nagle, to po diable. Zmiany wprowadzaj sukcesywnie, powoli, by nie mieć poczucia, że musisz od razu rezygnować z ulubionych potraw (to skutecznie zniechęca). Gdy zaczną zadowalać cię rezultaty, czyli zyskasz lepsze zdrowie i samopoczucie plus osiągniesz optymalną wagę, tym chętniej będziesz stosować dietę niełączenia jako stały sposób odżywiania. I na pewno nic się nie stanie, jeśli raz na jakiś czas zjesz „zakazany” smakołyk.

Profesor Michał Tombak zaleca na początek wypijanie dwóch szklanek świeżo wyciskanego soku dziennie i dodawanie do obiadu coraz większej ilości warzyw i sałatek. Następnie można powoli redukować mięso (nie ma powodu, by jeść je codziennie), a po kilku miesiącach poprzedzać każdy posiłek sokiem warzywnym. Na obiad zjadać kasze z masłem, surówki lub gotowane warzywa. Zimą jeść kiszone ogórki i kapustę. Po kilku tygodniach i miesiącach zmienią się twoje nawyki żywieniowe i upodobania smakowe. Powodzenia!

Jakie produkty łączyć ze sobą?

  • ziarna + warzywa
  • makarony + warzywa
  • nasiona roślin strączkowych + warzywa
  • nasiona roślin strączkowych (poza soją i białą fasolą) + ziarna
  • ryby lub mięso + warzywa
  • owoce + inne owoce (wyjątek: melon – on sprawdza się wyłącznie we własnym towarzystwie)
  • orzechy + kwaśne owoce
  • zboża + tłuszcze (np. dobre pieczywo z dobrą oliwą)
  • jogurt + niekwaśne owoce (jogurt jest ciężkostrawny, więc jeśli już go jeść, to najlepiej rano i raczej wiosną i latem, a nie zimą i jesienią)
Jakich zestawień produktów unikać?
  • mięso z pieczywem (kanapka z wędliną odpada)
  • mięso z kaszą/ ziemniakami/ cukrem/ miodem
  • chleb z twarogiem/ miodem/ owocami
Białka:
  • mięso, wędliny
  • soja, tofu (i ich produkty)
  • ryby, owoce morza
  • jaja
  • nabiał (sery, twarogi, jogurty,
  • mleko, kefiry)
  • warzywa strączkowe
  • orzechy
Białka trawione są powoli, w środowisku kwaśnym.

Grupa neutralna:

  • oliwy,
  • oleje,
  • masło,
  • nasiona (dyni, słonecznika)
  • warzywa
  • owoce cytrusowe
  • herbata, kawa,
  • zioła
  • soki warzywne
Węglowodany:
  • ryż, kasze
  • makarony
  • pieczywo, płatki zbożowe, muesli, mąka
  • ciasta, słodycze, czekolada
  • słodkie owoce
  • sosy, syropy (w tym klonowy)
  • kukurydza, ziemniaki, miód
Węglowodany pochodzą z ziaren (i ich produktów) oraz bogatych w skrobię warzyw – do ich trawienia, szybszego od białek, potrzebne jest środowisko zasadowe.

Czytaj więcej o diecie niełączenia

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze