Premiera książki „Jelito drażliwe” 19 września 2018!

Czy wiesz, dlaczego naukowcy nazywają jelita „drugim mózgiem”? To właśnie one decydują o prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego, nerwowego i pokarmowego. Dietetyk Hanna Stolińska-Fiedorowicz przedstawia jedną z najczęściej stawianych diagnoz na świecie – zespół jelita nadwrażliwego – tłumacząc, czym jest, skąd się bierze i jak sobie z nim radzić. Autorka omawia aspekt psychologiczny, zaleca aktywność fizyczną, a przede wszystkim smaczną i zbilansowaną dietę. Książka jest dostępna na stronie https://zwierciadlo.pl/produkt/jelito-drazliwe

Książka zawiera 140 prostych przepisów na śniadania, obiady, przekąski i kolacje proste przepisy, dobrane do różnych odmian choroby i nietolerancji pokarmowych.

Ma być smacznie i zdrowo!

Premiera książki Jelito drażliwe. Leczenie dietą. 140 przepisów już 19 września 2018.

A w niej wszystko, co musisz wiedzieć o zespole jelita nadwrażliwego!

Wielu ludzi walczących z zespołem jelita nadwrażliwego (ZJN), boryka się z m.in. z niestrawnością, wzdęciami, biegunką, przybierają na masie ciała. A jeśli żyją w dużym stresie i nie przestrzegają właściwie zbilansowanej diety, leczenie choroby może okazać się bezskuteczne – pacjent poddaje się i zaczyna akceptować przykre dolegliwości choroby. Tymczasem wcale nie musi tak być! Hanna Stolińska-Fiedorowicz przekonuje, że wystarczy wiedzieć, z czym przyszło nam walczyć i jakich narzędzi najlepiej użyć, by jedzenie znowu było przyjemnością.

W książce Jelito drażliwe. Leczenie dietą znajdują się odpowiedzi na pytania: jakie funkcje pełnią jelita i dlaczego warto o nie dbać? Czym jest zespół jelita nadwrażliwego i jak go odróżnić od innych zachorowań? Jaki wpływ ma ruch fizyczny na pracę jelit oraz które produkty mogą być przyczynami niestrawności? Osoby pragnące dowiedzieć się, jak dbać o florę bakteryjną w jelitach, także znajdą coś dla siebie. Hanna Stolińska-Fiedorowicz proponuje ponadto 140 urozmaiconych, lekkostrawnych dań, odpowiednich na każdą porę dnia i roku, dla najbardziej wrażliwych żołądków.

Książka Jelito drażliwe. Leczenie dietą zawiera też propozycje potraw bezglutenowych i bezlaktozowych, najważniejsze informacje o diecie SCD i FODMAP. Autorka wskazuje jakie zamienniki stosować np. przy nietolerancjach lub diecie wegetariańskiej, podaje listy składników zawierających poszczególne witaminy,

tłuszcze i inne wartości odżywcze.

Z książki Hanny Stolińskiej-Fiedorowicz można dowiedzieć się wszystkiego o diagnostyce: jak obserwować własny organizm, kiedy warto wybrać się do lekarza i jakie badania należy wykonać, by wykluczyć inne choroby. Kluczowe jest także zdefiniowanie na jaki rodzaj ZJN cierpimy – od tego zależy dobór diety i powodzenie leczenia. Jelito drażliwe. Leczenie dietą to przewodnik dla wszystkich, którzy chcą zadbać o zdrowe jelita bez rezygnacji z pysznych posiłków.

„W książce Jelito drażliwe dzielę się wiedzą, jak radzić sobie z problemem zespołu jelita nadwrażliwego na podstawie doświadczenia zdobytego w pracy z pacjentami, których pojawia się w moim gabinecie coraz więcej. Jestem pewna, że lektura przekona Cię, Drogi Czytelniku, że dieta jest skutecznym wsparciem terapii zespołu jelita nadwrażliwego, a cierpliwość i konsekwencja w jej stosowaniu pozwala uwolnić się od tej uciążliwej przypadłości.”

 

 

Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Dietetyk kliniczny. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego. Doświadczenie zawodowe zdobywała m.in. w Instytucie Żywności i Żywienia. Prowadzi szkolenia żywieniowe dla dzieci i dorosłych.

 

Jelito drażliwe. Leczenie dietą. 140 przepisów

Autor: Hanna Stolińska-Fiedorowicz

Kategoria: zdrowie, kulinaria

Liczba stron: 260

Format: 165 mm x 220 mm

Oprawa: miękka ze skrzydełkami

Premiera: 19 września 2018

Cena: 39,90 zł.

 

Książka jest dostępna na stronie https://zwierciadlo.pl/produkt/jelito-drazliwe i w innych dobrych księgarniach