1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Kuchnia
  4. >
  5. Bombowe ciasteczka Moniki Mrozowskiej

Bombowe ciasteczka Moniki Mrozowskiej

Bombowe ciasteczka Moniki Mrozowskiej (Fot. materiały prasowe)
Bombowe ciasteczka Moniki Mrozowskiej (Fot. materiały prasowe)
Aktorka Monika Mrozowska od lat promuje zdrową żywność. Jest wegetarianką i współautorka książek kulinarnych, takich jak m.in. "Słodkie i zdrowe, czyli desery, które możesz jeść codziennie", z której pochodzi poniższy przepis na bombowe ciasteczka. 

Składniki na 4–6 porcji (446 kcal/porcja):

3 łyżki rodzynek 3 łyżki suszonych moreli 3 łyżki suszonych żurawin 4 łyżki pestek dyni 4 łyżki pestek słonecznika 3 łyżki migdałów obranych ze skórki 1/2 szklanki płatków orkiszowych 1/2 szklanki płatków owsianych 1/3 szklanki drobnego cukru trzcinowego 3 łyżki sezamu 1/5 kostki masła trochę śmietany do sklejenia składników

Rodzynki, żurawinę i morele kroimy na bardzo małe kawałki. Pestki dyni i słonecznika szatkujemy, a płatki orkiszowe i owsiane mielimy (np. w małym młynku do kawy lub robocie kuchennym). Wszystkie składniki mieszamy w misce razem z sezamem, cukrem trzcinowym, masłem pokrojonym na mniejsze kawałki i śmietaną. Zagniatamy „ciasto”, odrywamy porcje wielkości dużej śliwki, spłaszczamy i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza, dopóki ciasteczka się nie przyrumienią (ok. 15–20 minut).

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze