1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Dyniowy krem z pestkami dyni

49020796 - still life, food and drink, seasonal concept. fresh orange pumpkin soup in a mug on a rustic wooden table. selective focus
49020796 - still life, food and drink, seasonal concept. fresh orange pumpkin soup in a mug on a rustic wooden table. selective focus

Dynię obieramy, wydrążamy środek, kroimy w  równe kawałki i  układamy na foli aluminiowej. Dorzucamy czosnek, świeży tymianek, polewamy oliwą, zawijamy szczelnie, przekładamy na blaszkę i  pieczemy w  190 stopniach Celsjusza przez około 40 minut. Marchewkę kroimy w  cienkie plasterki i  podsmażamy razem z  cebulą.

Pod sam koniec dodajemy tarty imbir. Całość zalewamy bulionem, mlekiem kokosowym i  dusimy do miękkości. Dodajemy ugotowane ziemniaki, zimne masło, pieczoną dynię, doprawiamy solą i  pieprzem. Wszystko miksujemy na gładką masę i  przecieramy przez sito. Zupę wlewamy do miseczki i  posypujemy prażonymi na suchej patelni pestkami dyni.
Składniki
Na 4 porcje:

2  i  1/2 kg dyni piżmowej, 300 ml bulionu, 1 obrana marchewka, 2 drobno posiekane cebule, 2 ugotowane i obrane ziemniaki, 150 ml mleka kokosowego, 1 garść uprażonych pestek dyni, 2 ząbki czosnku, 1 garść świeżego tymianku, 6 łyżek oliwy, 2 łyżki zimnego masła.

Do smażenia:

1 łyżka oleju

Opcjonalnie:

świeżo tarty imbir.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze