1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Frytki z pasternaku z majonezem z awokado, kolendrą i fistaszkami

frytki z pasternaku
frytki z pasternaku

Pasternak myjemy i  obieramy. Następnie obieraczką tniemy je na długie wstęgi, gotujemy w  osolonej wodzie przez 30 sekund i  hartujemy w  wodzie z  lodem. Potem dokładnie suszymy i  smażymy na złoty kolor na głębokim tłuszczu w  temperaturze 160 stopni Celsjusza przez 3 minuty. Gotowe wstążki osuszamy na papierze i  delikatnie solimy. Musztardę, sok z  cytryny, szczyptę soli, jajko i  żółtko dokładnie miksujemy, wtłaczając wolno olej cienkim strumieniem. Miksujemy do wyczerpania oleju i  uzyskania gęstej, zwartej i  błyszczącej konsystencji. Awokado obieramy, wyjmujemy pestkę i  kroimy w  drobną kostkę. Dodajemy posiekaną kolendrę i  wszystko łączymy z  majonezem z  tłuczonymi fistaszkami. Doprawiamy solą i  pieprzem. Majonez przekładamy do miseczki, dekorujemy orzechami i  kolendrą. Obok na talerzu układamy usmażone czipsy z  pasternaku.
Składniki
Na 4 porcje:
Frytki z pasternaku:
4 duże pasternaki,
1/2 l oleju do smażenia,
sól
Majonez z awokado, kolendrą i  fistaszkami:
1 jajko,
1 żółtko,
150 ml oleju,
1 łyżka musztardy,
3 łyżki soku z cytryny,
1 dojrzałe awokado,
1 pęczek kolendry,
30 g fistaszków,
sól,
pieprz

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze