1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Kalafior z sosem miętowym

Kalafiory umyć, skropić oliwą. Następnie ułożyć na blasze i piec około pół godziny lub dłużej, jeśli są większe, w 200 stopniach Celsjusza (powinny być na wpół miękkie). Do śmietany lub jogurtu dodać liście mięty, poszatkowany czosnek, sok z cytryny. Całość zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.

Polać sosem upieczone już warzywo.

Składniki
Na 4 porcje:

4 kalafiory (najlepiej małe) 3 łyżki oliwy 300 g kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego 2 ząbki czosnku 8–10 liści świeżej mięty cytryna sól pieprz

Czas przygotowania: ok. godziny

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze