1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Kiszone cytryny

Cytryny czyścimy dokładnie i  parzymy we wrzątku 8–10 minut. Następnie nacinamy je nożem od góry na krzyż do połowy i  wkładamy do wyparzonego słoika. Zalewamy całość osoloną przegotowaną wodą, dodajemy parę ziaren pieprzu, cynamon, liść laurowy oraz cukier. Słoik zakręcamy i  pozostawiamy na 2–3 dni w  temperaturze pokojowej. Następnie wkładamy do lodówki i  czekamy od trzech do czterech tygodni. Po tym okresie cytryny są gotowe.

 
Składniki
Słoik o pojemności 2 l 10 cytryn dobrej jakości 5 łyżek stołowych soli morskiej 3 laski cynamonu 2 liście laurowe łyżka cukru czarny pieprz w ziarnach

Czas przygotowania: 1 miesiąc

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze