1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Placuszki z dyni

Wycinamy miąższ z  dyni (musi być bez skóry i  miękkiego wnętrza z pestkami). Wkładamy go do miski, blendujemy masę. Dodajemy resztę składników. Mieszamy ciasto łyżką (jeśli jest zbyt rzadkie, dodajemy jeszcze łyżkę mąki). Smażymy placuszki na średnim ogniu (na odrobinie oleju). Osączamy je na papierowym ręczniku, posypujemy cukrem pudrem.

Dla cierpliwych:Zamiast surowej dyni dodajmy pieczoną. To proste! Zawijamy kawałki dyni (ze skórą) w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po ostygnięciu odkrawamy skórę, blendujemy miąższ. Dodajemy resztę składników. 

Składniki
1 szklanka miąższu z dojrzałej dyni 1 jajko 1/2 szklanki mąki pełnoziarnistej olej do smażenia (kokosowy lub rzepakowy) 1/2 łyżeczki cynamonu (jeśli lubicie), szczypta soli łyżka cukru łyżeczka proszku do pieczenia łyżka oleju kokosowego lub rzekapowego cukier puder do posypania

Dla cierpliwych:

Zamiast surowej dyni dodajmy pieczoną. To proste! Zawijamy kawałki dyni (ze skórą) w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez 30 minut. Po ostygnięciu odkrawamy skórę, blendujemy miąższ. Dodajemy resztę składników.

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze