1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Pulpeciki z  dorsza w  zalewie 

1. Mięso z dorsza doprawiamy solą, pieprzem, roztartymi w  moździerzu ziarnami kolendry i  drobno posiekaną natką pietruszki. Formujemy pulpeciki o średnicy ok. 2 cm i  obtaczamy je w  mące.

2. Czosnek dość drobno siekamy. Na patelnię z wysokim rantem wlewamy oliwę i od razu dodajemy czosnek. Smażymy na średnim ogniu przez kilka minut, aż czosnek uwolni swój aromat i  stanie się złoty – uważajmy, żeby się nie przypalił! Wlewamy passatę, czyli przecier ze świeżych pomidorów, i  gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem (w razie konieczności także odrobiną cukru), a  następnie wkładamy pulpeciki otrząśnięte z  nadmiaru mąki i  gotujemy jeszcze 10–12 minut, Pod koniec dodajemy lekko poszarpane liście bazylii. Pulpety pozostaną miękkie i  soczyste.

3. Podajemy je na  wykałaczkach w  formie przekąsek.

Składniki
Na 8 porcji:

200 g mielonego dorsza 1/4 łyżeczki ziaren kolendry 4–5 gałązek natki pietruszki 30 g mąki 400 g passaty pomidorowej 3 łyżki oliwy 1–2 ząbki czosnku 3–4 listki bazylii (na sam koniec) sól i   świeżo mielony pieprz

Czas przygotowania: 1 godzina

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze