1. Zwierciadlo.pl
  2. >
  3. Zdrowie

Sałatka z  ośmiornicą i  ziemniakami

1. Ośmiornicę rozmrażamy. Marchew obieramy, razem z selerem naciowym i  cebulą kroimy w cienkie plastry, wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy i  zalewamy 2,5 l zimnej wody. Doprowadzamy do wrzenia i  2–3 razy zanurzamy w  bulgocącej wodzie nogi ośmiornicy, trzymając za głowę. Następnie gotujemy całą na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 40 minut. Hartujemy w  zimnej wodzie.

2. Obieramy i  gotujemy ziemniaki, kroimy na kawałki wielkości kęsa. Seler naciowy tniemy w cienkie plasterki, a  czerwoną cebulę w  drobną kostkę.

3. Tuż przed podaniem kroimy ośmiornicę na kawałki wielkości kęsa, łączymy z  sałatką ziemniaczaną i  dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki, skórkę z cytryny, oliwę, sok z  cytryny, sól i  pieprz.

4. Dekorujemy selerem naciowym, cebulą pokrojonymi w  cienkie plastry oraz ziołami przetrzymanymi przez 15 minut w  lodowatej wodzie.

Składniki
Na 6 porcji:

Ośmiornica:

1 kg mrożonej ośmiornicy 120 g cebuli 170 g marchewki 1 łodyga selera naciowego 2 liście laurowe 3 owoce ziela angielskiego

Sałatka ziemniaczana:

700 g żółtych ziemniaków 2 łodygi selera naciowego 100 g czerwonej cebuli 4 łyżki oliwy 1⁄4 cytryny + otarta skórka 1 ząbek czosnku 1⁄2 pęczka natki pietruszki sól i świeżo mielony pieprz

Dodatki:

1 seler naciowy 1 biała cebula garstka ulubionych ziół: natki pietruszki, gwiazdnicy itp.

Czas przygotowania: 1 godzina 35 minut

Share on Facebook Send on Messenger Share by email
Autopromocja
Autopromocja

ZAMÓW

WYDANIE DRUKOWANE E-WYDANIE
  • Polecane
  • Popularne
  • Najnowsze